Ο συχνός απεικονιστικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία σε νεώτερες γυναίκες μεταφράζεται σε διάγνωση καρκίνου μαστού σε πρώιμο στάδιο και άρα σε λιγότερο εκτεταμένη χρονικά θεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στα Χρονικά Χειρουργικής Ογκολογίας (Annals of Surgical Oncology).
Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν την προσέγγιση του απεικονιστικού ελέγχου σε νέες γυναίκες (40 ετών), παρόλο που ακόμη υπάρχει διχογνωμία για την έναρξη του απεικονιστικού ελέγχου μαστών, έγραψε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Soojin Ahn, από την Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai της πόλης της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές θέλησαν να εκτιμήσουν την επίδραση της μαστογραφίας στη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου στο μαστό. Σε σχετικό τους σημείωμα τόνισαν πως «οι κατευθυντήριες για τους απεικονιστικούς ελέγχους στον μαστό παραμένουν αντιφατικοί και η συμμόρφωση σε αυτές είναι υποκειμενική».
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.125 γυναίκες ηλικίας από 40 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2016. Οι συμμετέχουσες είχαν διαχωριστεί σε δύο ομάδες: στην ομάδα των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε διαγνωστική μαστογραφία έναν μήνα έως 24 μήνες πριν διαγνωστούν με καρκίνο μαστού και σε αυτή των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε διαγνωστική μαστογραφία 25 μήνες ή και περισσότερο πριν τη διάγνωση. Από το σύνολο των γυναικών, το 73% είχε υποβληθεί σε απεικονιστικό έλεγχο το αργότερο έως και 24 μήνες πριν τη διάγνωση, ενώ οι 306 γυναίκες (27%) είχαν υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία 25 μήνες ή και περισσότερο πριν τη διάγνωση και ένα 6% δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε μαστογραφία. Οι γυναίκες που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα, που δεν είχε για τουλάχιστον δύο χρόνια υποβληθεί σε μαστογραφία, ήταν πιο πιθανό να λάβει μεγάλο εύρος ποικίλων θεραπειών συγκριτικά με αυτές που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία πρόσφατα. Οι αναλυτές ακόμη βρήκαν ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ υποβληθεί σε μαστογραφία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μεγαλύτερους όγκους συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν ακολουθήσει απεικονιστικό έλεγχο πριν από 24 μήνες ή και λιγότερο, ενώ εκτός από μεγαλύτερους όγκους οι γυναίκες αυτές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για θετικούς λεμφαδένες, να υποβληθούν σε ολική μαστεκτομή, να υποβληθούν σε ανατομή μασχαλιαίων λεμφαδένων και σε χημειοθεραπεία.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως «οι γυναίκες που ξεκινούν τους τακτικούς απεικονιστικούς ελέγχους μαστού σε νέα ηλικία (40 ετών) είναι σίγουρα σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι αυτών που επιλέγουν διαφορετικά». Επιπλέον, η προληπτική μαστογραφία συνδέεται με αρχικό στάδιο καρκίνου μαστού κατά τη διάγνωση και κατά συνέπεια οι γυναίκες με αυτή τη διάγνωση υποβάλλονται σε μικρότερη χρονικά θεραπεία. «Αυτό ήταν φανερό σε όλες τις ομάδες, ακόμη και στην ομάδα των γυναικών 40-49 ετών, όπου υπάρχει διαμάχη εάν είναι απαραίτητη η απεικόνιση στον μαστό.
Πηγή: Annals of Surgical Oncology.