Μία νέα πανεπιστημιακή έρευνα δείχνει πως η διατροφή μας με ψάρια στην παιδική ηλικία δρα στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή, πιο προστατευτικά ακόμη και από την κατανάλωση φυτικών τροφών.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε φυτά, σε θαλασσινά και ψάρια. Η μειωμένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών από τη διατροφή μας αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως και καρκίνου. Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό πως βοηθά σημαντικά στη μείωση ανάπτυξης καρκίνου. Αυτή η διαπίστωση έχει οδηγήσει στη διεξαγωγή ακόμη περισσότερων ερευνών για τη διαπίστωση του ρόλου των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ειδικά στην πρόληψη του καρκίνου μαστού.
Πειραματικές έρευνες έχουν επισημάνει την ευεργετική δράση των ωμέγα-3 στην ενήλικη ζωή και συγκεκριμένα στην πρόληψη καρκίνου μαστού, όταν αυτά καταναλώνονται τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του ανθρώπου. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα την ίδια μοριακή δομή και την ίδια θετική επίδραση στον οργανισμό. Πολλές έρευνες σήμερα δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά και τα ψάρια και περιέχουν εικοσιπεντανοϊκό οξύ –EPA και δοκοσαεξανοϊκό οξύ – DHA φαίνεται να έχουν πολύ πιο ισχυρή θετική επίδραση στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο μαστού συγκριτικά με το άλφα λινολενικό οξύ –ALA που περιέχεται στα φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, έως σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν απολύτως βέβαιοι για το πόσο πιο «ισχυρά» είναι τα ωμέγα -3 των τροφών της θάλασσας.
Η ερευνητική ομάδα του University of Guelph διεξήγαγε σχετική έρευνα σε πειραματόζωα συγκρίνοντας την επίδραση των ALA συγκριτικά με αυτή των EPA και των DHA μαζί. Στα πορίσματα της έρευνας διαφάνηκε πως και τα δύο συγκρίσιμα στοιχεία (ALA και EPA+DHA) ήταν εξίσου ευεργετικά ως προς την τροποποίηση της ανάπτυξης των μαστικών αδένων για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο τα EPA+DHA φάνηκαν 8 φορές πιο ισχυρά από τα ALA στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού και στη βελτίωση της επιβίωσης. Οι ενδείξεις αυτές ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που ήδη από το 1999 πρότεινε την καθημερινή πρόσληψη των EPA+DHA σε 400 με 600mg από το 1ο έως το 8ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού. Αυτό μεταφράζεται σε τρεις μερίδες ψάρι ή θαλασσινά την εβδομάδα ή την πρόσληψη τροφών που είναι εμπλουτισμένες με ωμέγα-3 (πχ. γάλα και αυγά) για τη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού ή άλλων χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.
Πηγή: The Conversation, The Independent