Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι η άσκηση με βάρη (αντιστάσεις, βαράκια, λάστιχα) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση, να εκτελούν με επάρκεια τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να ζουν ανεξάρτητες, χωρίς βοήθεια. Η διατήρηση της καλής κινητικής λειτουργίας συντελεί στην αποφυγή πτώσεων, καταγμάτων και πιθανής ανικανότητας, ακόμη και στην πρόληψη πρώιμου θανάτου.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο στο μαστό έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αδυναμία και ασθενικότητα, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό και να αναπτύξουν προβλήματα όπως μειωμένη μυϊκή δύναμη, αδύναμα οστά και αίσθημα κόπωσης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την PAL (Physical Activity and Lymphedema -Φυσική Δραστηριότητα και Λεμφοίδημα), η οποία είχε σχεδιάσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα άσκησης σε γυναίκες πάσχουσες από τη νόσο για να ελέγξει κατά πόσο η γυμναστική με βάρη θα μπορούσε να αποδειχθεί ασφαλής στις γυναίκες αυτές με λεμφοίδημα ή με τάση για το σχηματισμό του, και διαπίστωσαν ότι πράγματι αποδεικνύονταν ευεργετική. Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η άσκηση με βάρη θα μπορούσε να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη ανάμεσα στις επιζώσες καρκίνου μαστού και αν θα μπορούσε να τις βοηθήσει να αποφύγουν την αδυναμία και να διατηρήσουν μία καλή φυσική κατάσταση.
Τα βάρη βοηθούν σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης
Στη μελέτη συμμετείχαν 295 γυναίκες που είχαν ξεπεράσει τη νόσο και δεν είχαν εμφανίσει μετάσταση. Οι μισές από αυτές ασκούνταν δύο φορές την εβδομάδα με σταδιακή αύξηση της έντασης και του βάρους. Έπειτα από 1 χρόνο άσκησης, το 8,1% των γυναικών που ασκούνταν με βάρη (οι 12 από τις 148 γυναίκες) είχε χάσει τη φυσική της λειτουργία, συγκριτικά με το 16,2% των γυναικών που δεν ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη άσκηση, (24 γυναίκες από τις 147) που δεν είχαν αποκτήσει φυσική δύναμη και λειτουργικότητα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα πορίσματα της έρευνάς τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι κάθε 10 βαθμοί μείωσης της φυσικής λειτουργίας των γυναικών που έχουν νοσήσει αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου από τη νόσο σ’ ένα εκτιμώμενο ποσοστό περίπου 6%. Στη μελέτη διαφάνηκε ότι η άσκηση με βάρη μπορεί να ενσωματωθεί στα πλαίσια της θεραπείας των γυναικών που έχουν νοσήσει και να τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς.
Ευεργετικά τα βάρη και για την οστεοπόρωση
Επιπλέον, η άσκηση με βάρη, (με λάστιχα, με κάθε είδους αντίσταση) σε συνδυασμό με έντονο περπάτημα σε διάδρομο ή έξω, αεροβικές ασκήσεις χαμηλής έντασης, χρήση μηχανημάτων step και ελλειπτικών, έχει αποδειχθεί ως η αποτελεσματικότερη και πλέον ασφαλής άσκηση για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, η οποία αποτελεί επακόλουθο της αντιμετώπισης του καρκίνου στο μαστό.
Πηγή: Journal of Clinical Oncology, National Osteoporosis Foundation