Η γερουσιαστής Claire McCaskill της πολιτείας του Μιζούρι, στις 22 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι νοσεί με καρκίνο του μαστού, που διαγνώστηκε σε προληπτικό έλεγχο κατά τη διεξαγωγή της τακτικής της μαστογραφίας. Με αφορμή την ανακοίνωσή της, πολλοί γιατροί κατέδειξαν τη σημασία της μαστογραφίας για την έγκυρη πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.
Οι συχνότεροι προβληματισμοί για την υγεία των μαστών είναι:
1. Η ετήσια μαστογραφία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου εξαιτίας της χρήσης της ακτινοβολίας
Οι νέοι ψηφιακοί μαστογράφοι κάνουν πράγματι χρήση ακτινοβολίας, το ποσοστό της όμως είναι πολύ χαμηλό και ασφαλές. Κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε επίπεδα ακτινοβολίας. Η δόση που παίρνει η γυναίκα από κάθε μαστογραφία και στους δύο μαστούς είναι η ίδια με αυτή που θα λάβει από το περιβάλλον που ζει και κινείται σε διάστημα επτά εβδομάδων.
2. Η μαστογραφία δεν είναι απολύτως αξιόπιστη
Αυτό συμβαίνει με όλες τις απεικονιστικές εξετάσεις. Στις μαστογραφίες διαφεύγει περίπου το 7% με 15% των καρκίνων μαστού. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο αυτό οι μαστογραφίες θα πρέπει να ερμηνεύονται από ειδικούς ακτινοδιαγνώστες μαστού, ενώ ο συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και η κλινική εξέταση κρίνονται απαραίτητα.
3. Εντόπισα έναν όγκο: Πρέπει να θεωρήσω ότι έχω κακοήθεια;
Περίπου το 80% των όγκων στους γυναικείους μαστούς είναι καλοήθεις και προκαλούνται από κύστες και μη καρκινικές καταστάσεις. Ωστόσο, εάν εντοπίσετε στο μαστό σας ένα ογκίδιο ή αντιληφθείτε αλλαγές στον ιστό του μαστού σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Τα αποτελέσματα της μαστογραφίας, του υπερηχογραφήματος ή και της βιοψίας θα διευκρινίσουν εάν πρόκειται για κακοήθεια ή όχι. Η αυτοεξέταση είναι ακόμη πολύ σημαντική ώστε η γυναίκα να γνωρίζει πώς είναι ο μαστός της, πώς τον αισθάνεται και πόσο αλλάζει. Ωστόσο πλήθος ερευνών έχει αποδείξει ότι η αυτοεξέταση δε συμβάλλει στην πρώιμη εντόπιση και στα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με τις απεικονιστικούς μεθόδους.
4. Δεν εντόπισα κάποιο ογκίδιο κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, συνεπώς δεν έχω καρκίνο
Ο καρκίνος μαστού δεν εμφανίζεται πάντα με τη μορφή ενός όγκου. Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που θα πρέπει η γυναίκα να λαμβάνει υπόψη της, όπως πόνος στο μαστό ή υπερευαισθησία στη θηλή, αλλαγή στην εικόνα του μαστού και της θηλής, έναν όγκο ή μία σκλήρυνση στην περιοχή κοντά στο μαστό ή κάτω από τη μασχάλη, ερυθρότητα ή συρρίκνωση του δέρματος στην περιοχή του μαστού, της άλω ή της θηλής, αλλαγή του μεγέθους του μαστού, αίσθηση καύσου στην επαφή με το δέρμα του μαστού και τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα.
5. Δε θα εμφανίσω καρκίνο στο μαστό γιατί έχω μικρά στήθη.
Το μέγεθος των μαστών δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ανάπτυξη ή μη της νόσου. Ωστόσο, τα μεγάλα στήθη δυσχεραίνουν την εξέταση με μαστογραφία όταν η υφή είναι πυκνή συγκριτικά με τα μικρά στήθη. Επιπλέον, οι γυναίκες με μεγάλους μαστούς αναφέρεται ότι νιώθουν μεγαλύτερη δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και ίσως για αυτό το λόγο βρίσκουν την όλη διαδικασία άβολη.
6. Πίνω καφέ, χρησιμοποιώ αντιιδρωτικά αποσμητικά, φοράω σουτιέν με μπανέλα και χρησιμοποιώ χημικά για τη φροντίδα των μαλλιών μου. Θα πάθω οπωσδήποτε καρκίνο στο μαστό.
Καμία από τις παραπάνω καθημερινές συνήθειες δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο στο μαστό. Τα καλά νέα μάλιστα για τους λάτρεις του καφέ είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.