Λειτουργήστε με ψυχραιμία και με πρόληψη ώστε να χειριστείτε αλλαγές και προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία της αντιμετώπισης της νόσου.
Διαγνωστήκαμε με καρκίνο του μαστού; Είναι φυσιολογικό να νιώθετε τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια σας. Είναι απολύτως φυσικό να σας κατακλύζουν ανάμικτα συναισθήματα φόβου, θυμού και ανησυχίας. Ωστόσο, πρέπει να ανασυγκροτηθείτε και να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας. Να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης και να νιώσετε έτοιμες να προχωρήσετε.
Θα πρέπει να λειτουργήσετε με ψυχραιμία και με πρόληψη ώστε να χειριστείτε αλλαγές και προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία της αντιμετώπισης της νόσου.
Ενημερωθείτε: Η γνώση είναι δύναμη. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν, τόσο πιο προετοιμασμένες θα είστε και τελικά λιγότερα αγχωμένες. Μιλήστε με την ομάδα των γιατρών που έχει αναλάβει τη θεραπεία σας. Ρωτήστε τους για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, τα ποσοστά επιτυχίας για την κάθε μία από αυτές και τις πιθανές παρενέργειες της κάθε θεραπείας. Επίσης, ρωτήστε για το πώς και σε ποιους τομείς θα επηρεαστεί η ζωή σας από τη νόσο και τη θεραπευτική αγωγή. Εάν αναζητάτε πληροφορίες από το διαδίκτυο, φροντίστε ώστε η πηγή να είναι επιστημονικά έγκυρη.
Ζητήστε στήριξη. Εάν νιώθετε καλύτερα να μιλάτε με ανθρώπους που έχουν περάσει ή περνούν την ίδια δοκιμασία με εσάς, βρείτε οργανώσεις που παρέχουν τέτοιους είδους στήριξη. Εάν είναι προτιμότερο για εσάς να βρίσκεστε με φίλους και γνωστούς σας, τότε επιδιώξτε το και ζητήστε τους τη στήριξή τους. Βρείτε ανθρώπους που ξέρουν να ακούνε και μιλήστε όποτε το έχετε ανάγκη.
Προγραμματίστε. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της ανάρρωσης, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να αντεπεξέλθετε σε καθημερινές δραστηριότητες. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα υποχρεώσεων και βρείτε ανθρώπους που μπορεί να σας βοηθήσουν σε αυτό, όπως τον άνθρωπο που θα παίρνει το παιδί σας από το σχολείο ή που θα το απασχολεί, τον άνθρωπο που θα ψωνίζει για το σπίτι, που θα αναλαμβάνει το μαγείρεμα, κ.ά.. Πολλές φορές οι φίλοι οι συγγενείς θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς. Δείξτε τους τον τρόπο. Είναι σίγουρο ότι θα νιώσουν χρήσιμοι, αρκεί να τους το ζητήσετε.
Αποφασίστε τι θα πείτε σε φίλους και οικογένεια. Εάν μοιραστείτε με ανθρώπους το πρόβλημα που σας απασχολεί, τους δίνετε τη δυνατότητα να βοηθήσουν και να δείξουν τη στήριξή τους. Βρείτε τους ανθρώπους που θέλετε να τους μιλήσετε για την ασθένειά σας. Κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να γνωρίζουν. Ωστόσο κάποιοι άλλοι όχι μόνο θέλουν να γνωρίζουν αλλά θέλουν και να βοηθήσουν.
Σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε στη δουλειά σας. Και στην περίπτωση του εργασιακού σας περιβάλλοντος έχετε το δικαίωμα να μοιραστείτε το πρόβλημά σας ή όχι. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να γνωστοποιήσετε στο τμήμα προσωπικού της εταιρίας που εργάζεστε τόσο την ασθένειά σας όσο και την ανάγκη σας για έκτακτες ή προγραμματισμένες ημέρες άδειας, ώστε να έχετε το χρόνο να αφοσιωθείτε στη θεραπεία σας.
Πάρτε μία δεύτερη γνώμη. Η διάγνωση με καρκίνο μαστού μπορεί να σας κινητοποιήσει να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπευτική αγωγή που σας προτείνει η ομάδα των ειδικών. Ωστόσο, θα ήταν καλή ιδέα να παίρνατε και μία δεύτερη γνώμη, είτε για να επιβεβαιώσετε την πρώτη, είτε για να εξετάσετε μία άλλη επιλογή. Εάν αποφασίσετε να λάβετε και μία δεύτερη γνώμη, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τον ιατρικό σας φάκελο, ώστε ο γιατρός να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασής σας για να αποφανθεί.
Πηγή: WebMD Medical Reference