Η μεσογειακή διατροφή –πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο και χαμηλή σε πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος, συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πειραματικής μελέτης.
Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην έκδοση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου – JAMA (Journal of the American Medical Association), στη μελέτη συμμετείχαν 4.152 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικία τα 68 έτη, που τυχαία διαχωρίστηκαν σε τρεις διατροφικές ομάδες: στην ομάδα που θ’ ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή, ενισχυμένη με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, στη δεύτερη ομάδα που θ’ ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς και στην τρίτη, ελεγχόμενη ομάδα, στην οποία θα παρέχονταν μόνο διατροφικές συμβουλές για τη μείωση του προσλαμβάνοντος λίπους.
Για τα πορίσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών για 4.8 χρόνια κατά μέσο όρο, συνυπολογίζοντας πολλούς ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως το γήρας, το κάπνισμα, το Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I.), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού και τη φυσική δραστηριότητα. Από το σύνολο των γυναικών, οι 35 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Τα συγκριτικά στοιχεία που αναλύθηκαν έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφάνισαν 68% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Μειωμένος κίνδυνος, αλλά σε σημαντικό μικρότερο ποσοστό, εμφάνισαν και οι γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή με ξηρούς καρπούς.
Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία μας
Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη της έρευνας, τον Δρ. Miguel A. Martinez –Gonzalez, καθηγητή προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Navarra της Ισπανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη για τη διατροφή με υιοθέτηση διατροφικού προτύπου που αποδεικνύει τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Πηγή: The New York Times – Well