Διάσημες με καρκίνο μαστού: πηγή έμπνευσης

Πρόσφατα, η Ατζελίνα Τζολί κατάφερε να κινητοποιήσει την παγκόσμια γυναικεία κοινότητα με το πρόβλημα της υγείας της και τη γενναία της απόφαση να προβεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή και προληπτική υστερεκτομή προκειμένου να επιβιώσει από τη νόσο, η ανάπτυξη της οποίας είχε ήδη προδιαγραφεί.

Πολλές επώνυμες γυναίκες, που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, έχουν προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της ασθένειάς τους με σκοπό να ενθαρρύνουν και άλλες γυναίκες που νοσούν και να ευαισθητοποιήσουν όλες τις γυναίκες για την αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου.

 

cythia nixonΣίνθια Νίξον (διαγνώστηκε το 2006, σε ηλικία 40 ετών)
Η Νίξον, που έγινε ευρέως γνωστή ως η «συνετή» Μιράντα Χομπς στη σειρά Sex and the City, εντόπισε έναν κακοήθη όγκο στο δεξί της μαστό σε μαστογραφία κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού ελέγχου ρουτίνας. Η ηθοποιός επέλεξε να μη γνωστοποιήσει την κατάστασή της.
Στα πλαίσια της θεραπευτικής της αγωγής, η Νίξον υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και ακτινοθεραπεία. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας της, η ηθοποιός αποφάσισε τελικά να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της και να μιλήσει ανοιχτά για την προσωπική της μάχη με τη νόσο. Μάχη, που στο παρελθόν είχε δώσει και η μητέρα της, η οποία επίσης κατάφερε να επιβιώσει από τη νόσο. Σύμφωνα με συνέντευξή της, η Νίξον συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για άλλες γυναίκες με κίνδυνο, όταν ξεκίνησε να μιλά για την δική της περιπέτεια.
 

sheryl crowΣέριλ Κρόου (διαγνώστηκε το 2006, σε ηλικία 44 ετών)
«Είμαι ζωντανή απόδειξη για την πρόωρη διάγνωση καρκίνου» δήλωσε η Σέριλ Κρόου τον Οκτώβριο του 2006, μετά τον εντοπισμό «ύποπτων» ευρημάτων σε μαστογραφία ρουτίνας.
Η ροκ σταρ ακύρωσε αμέσως την επικείμενη περιοδεία της, υποβλήθηκε σε μαστεκτομή, έκανε ακτινοθεραπεία για επτά εβδομάδες, αλλά και βελονισμό, ενώ μπόρεσε ν’ αποφύγει τη χημειοθεραπεία εξαιτίας του πρόωρου εντοπισμού της ασθένειας.
Τον Μάρτιο του 2007, η Κρόου -που δεν έχει ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένειά της –προσέφυγε στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση έρευνας που θα διερευνούσε την πιθανή σύνδεση μεταξύ καρκίνου μαστού και περιβαλλοντικών παραγόντων.
 

Edie FallcoΈντι Φάλκο (διαγνώστηκε το 2003, σε ηλικία 40 ετών)
Όταν η σταρ της σειράς Soprano διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού, το κράτησε κρυφό σχεδόν απ’ όλους τους συνεργάτες της στο πλατό της HBO, όπου έπαιζε το ρόλο της συζύγου, της Καρμέλα Σοπράνο. Η Φάλκο, ήσυχα και σχεδόν απαρατήρητα, πέρασε όλη την περίοδο της θεραπείας της το 2004, αφήνοντας ως απόδειξη στο κοινό της μόνο τα κοντοκουρεμένα της μαλλιά.
Όταν αργότερα επέλεξε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της υγείας της, δήλωσε ότι προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας της επειδή δε θ’ άντεχε τη «φασαρία» γύρω από τα’ όνομά της αλλά ούτε και τη λύπη κανενός. Η Φάλκο σήμερα έχει αφήσει πίσω την ασθένειά της, πάντα έτοιμη να επιδείξει το υποκριτικό της ταλέντο.
 

kylie_minogueΚάιλι Μινόγκ (διαγνώστηκε το 2005 σε ηλικία 36 ετών)
Μία λανθασμένη διάγνωση παραλίγο να κοστίσει τη ζωή της ΠΟΠ σταρ Κάιλι Μινόγκ και τη δυνατότητά της να παλέψει και να κερδίσει τον καρκίνο μαστού. Η διαίσθησή της όμως, την οδήγησε σ’ ένα δεύτερο κύκλο διαγνωστικών εξετάσεων, στον οποίο οι γιατροί μπόρεσαν τελικά να εντοπίσουν τον όγκο στο μαστό της. Ακολούθησε ογκεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Η τραγουδίστρια, έπειτα απ’ όλη αυτή τη δοκιμασία της υγείας της, προχώρησε σ’ έκκληση προς όλες τις γυναίκες «να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους περισσότερο και από το γιατρό τους»!

 

jaclyn_smithΖακλίν Σμιθ (διαγνώστηκε το 2002 σε ηλικία 56 ετών)
Το κινηματογραφικό είδωλο της δεκαετίας του ’70 Ζακλίν Σμιθ, γνωστή ως Κέλλυ Γκάρετ, μία εκ των τριών σέξι ιδιωτικών ντεντέκτιβ στην τηλεοπτική σειρά «Άγγελοι του Τσάρλυ», είναι πλέον αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.
Το 2002, σε έναν έλεγχο ρουτίνας, η Σμιθ που είχε τότε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή για μόδα και διακόσμηση, ανακάλυψε έναν όγκο σ’ έναν από τους δύο μαστούς της. Υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και ακτινοθεραπεία και αργότερα έγινε ενεργό μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης για την ενημέρωση της νόσου Susan G. Komen.
Η Σμιθ μιλάει πλέον δημοσίως και ενημερώνει για τους παράγοντες που αποδεδειγμένα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, στα πλαίσια της καμπάνιας Strength in Knowing (δύναμη στη γνώση).

 

christina_applegateΚριστίνα Απλιγκέιτ (διαγνώστηκε το 2008, σε ηλικία 36 ετών)
Για τις περισσότερες γυναίκες η ιδέα της αφαίρεσης ενός μαστού είναι αδιανόητη, πόσο μάλλον και των δύο μαστών. Ωστόσο, η ηθοποιός Κριστίνα Απλιγκέιτ προχώρησε χωρίς δισταγμό σε διπλή μαστεκτομή έπειτα από διάγνωση καρκίνου στον ένα μαστό, το 2008.
Η Απλιγκέιτ που είχε οικογενειακό ιστορικό από τη μητέρα της, που έχει επιβιώσει δύο φορές από καρκίνο του μαστού, βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη γονιδίου BRCA1, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.
Αργότερα, η ηθοποιός που απέκτησε μία κόρη, ίδρυσε τη ΜΚΟ Right Action for Women, που παρέχει οικονομική βοήθεια σε γυναίκες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

 

melissa etheridgeΜελίσσα Έθεριτζ (διαγνώστηκε το 2004, σε ηλικία 43 ετών)
Στα βραβεία Grammy 2005, πλήθος κόσμου θαύμασε την υπέροχη ερμηνεία της σταρ της ροκ Μελίσσα Έθεριτζ, όταν έδωσε παράσταση εντελώς φαλακρή το 2005 προς τιμήν της Τζάνις Τσόπλιν. Η σταρ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θεραπευτική της αγωγή με κύκλους χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, έπειτα από διπλή μαστεκτομή.
Η Έθεριτζ εντόπισε τον όγκο στο μαστό της κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης στο ντους. Από αυτή την εμπειρία της άντλησε έμπνευση για να γράψει το τραγούδι «I run for life» (τρέχω για τη ζωή), το οποίο αναφέρεται στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Η Έθεριτζ έχει χάσει τον πατέρα της, τη θεία της και τη γιαγιά της από καρκίνο και περιγράφει την εμπειρία της σαν «πνευματικό ξύπνημα». «Μου έμαθε να μην κάνω τίποτα που δεν αγαπώ ολοκληρωτικά», δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2007.

 


diahann_carrollΝτάιαν Κάρολ (διαγνώστηκε το 1998 σε ηλικία 63 ετών)

Έγινε γνωστή ως μητέρα του Δρ. Πρέστον στην τηλεοπτική σειρά Grey’s Anatomy. Νόσησε από καρκίνο μαστού στην πιο πιθανή ηλικία για να νοσήσει μία γυναίκα από τη νόσο.
Η Ντάιαν Κάρολ, η οποία το 1968 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που είχε τη δική της τηλεοπτική σειρά «Julia», προχώρησε σε μαστεκτομή και 36 ακτινοθεραπείες. Μόλις ολοκλήρωσε τη θεραπευτική της αγωγή μπήκε στον αγώνα της ενημέρωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης.
Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Τα πόδια είναι τα τελευταία που φεύγουν: η διαδικασία της γήρανσης, η υποκριτική, ο γάμος και άλλα πράγματα που έμαθα με τον δύσκολο τρόπο».

 

Στη λίστα των επωνύμων γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο μαστού, έχουν υποβληθεί σε θεραπεία και έχουν δημοσιοποιήσει το πρόβλημά τους για να δώσουν θάρρος και έμπνευση στις γυναίκες με την ίδια νόσο, συμπεριλαμβάνεται η αμερικανίδα τραγουδίστρια Αναστέζια, η Ολίβια Νιούτον Τζον, ο «άλλος» άγγελος του Τσάρλυ, Κέιτ Τζάκσον, η διάσημη τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα σε ηλικία 55 ετών, το παιδί θαύμα του αμερικάνικου κινηματογράφου Σίρλεϋ Τεμπλ, σε ηλικία 44 ετών το 1972, -η πρώτη διάσημη γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού. Πρόσφατα, η Ατζελίνα Τζολί κατάφερε να κινητοποιήσει την παγκόσμια γυναικεία κοινότητα με το πρόβλημα της υγείας της και τη γενναία της απόφαση να προβεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή και προληπτική υστερεκτομή προκειμένου να επιβιώσει από τη νόσο, η ανάπτυξη της οποίας είχε ήδη προδιαγραφεί.

 

 

Call Now Button