Οι γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο στον προστάτη έχουν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο στο μαστό μετά τα 50, ενώ το οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο μαστού και προστάτη αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ.
Είναι γνωστό πως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό και συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις BRCA 1 και BRCA2 σε συγγενείς πρώτου βαθμού από τη μητέρα ή τον πατέρα, αυξάνουν σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer εκτιμά πως ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν ακόμη καρκίνο που επιβαρύνει ως οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τα μέλη της οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια για την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Dr. Beebe – Dimmer και τους συναδέλφους του που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα, είναι ελάχιστα γνωστό.
Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 78.171 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη “Women’s Health Initiative Observational Study” από το 1993 έως το 1998. Όλες οι γυναίκες ήταν ελεύθερες νόσου όταν εντάχθηκαν στην εθελοντική ομάδα, ενώ έως το 2009 που παρακολουθούνταν για την ανάπτυξη καρκίνου στον μαστό, οι 3.506 είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.
Από τη μελέτη του ερωτηματολόγιου που οι γυναίκες είχαν συντάξει κατά την ένταξή τους στη μελέτη και στο οποίο είχε συμπεριληφθεί και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι γυναίκες που είχαν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη –όπως αδελφό, πατέρα ή γιο –είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο μαστό μετά τα 50, ενώ οι γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό και καρκίνου μαστού και καρκίνου προστάτη εμφάνιζαν 78% πιθανότητα να νοσήσουν με καρκίνο μαστού μετά τα 50.
Οι διαπιστώσεις της μελέτης οδηγούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην αναγκαιότητα λήψης πλήρους και λεπτομερούς οικογενειακού ιατρικού ιστορικού σε κάθε ασθενή, προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού.