Ο θηλασμός θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά το 1/5, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εξέτασε δεδομένα από τουλάχιστον 750.000 γυναίκες σε 4 ηπείρους.
Αρκετές μελέτες στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός εμφανίζει μικρή προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη που αποτελεί ανάλυση των δεδομένων 27 προγενέστερων ερευνών σε διάστημα τριών δεκαετιών, η επίδραση αυτή εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, ο θηλασμός φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%, ποσοστό που φτάνει στο 20% στις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ. Graham Colditz, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου για τον καρκίνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, «η συμπλήρωση 12 εβδομάδων θηλασμού για κάθε μωρό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου». Η μελέτη δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το ιδανικό χρονικό διάστημα θηλασμού, αλλά ο κίνδυνος φάνηκε να μειώνεται όσο περισσότερο αυξάνονταν ο χρόνος θηλασμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί οι παράγοντες που επηρεάζουν την προστατευτική επίδραση του θηλασμού, ωστόσο ένας αιτιολογικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι τα υψηλά επίπεδα ορμονών που εκκρίνονται κατά το θηλασμό και επηρεάζουν την ανάπτυξη κυττάρων, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον μαστό από αλλαγές που θα αύξαναν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Προστασία απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών φαίνεται ότι παρέχει και το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως όταν παράγουν γάλα δεν παράγουν ωάρια.
Οι επιστήμονες, εκτός από τα πιθανά ευεργετήματα του θηλασμού όσον αφορά στην προστασία που παρέχει από τον καρκίνο μαστού, επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως με τη διατήρηση «φυσιολογικού» βάρους, τον περιορισμό του αλκοόλ και τη φυσική δραστηριότητα.
(www.telegraph.co.uk)