7 στις 10 γυναίκες δε φροντίζουν την υγεία του στήθους τους γιατί δεν τους αρέσει η εικόνα του

Οι γυναίκες που δηλώνουν δυσαρεστημένες με την εικόνα των μαστών τους μπορεί να υπονομεύουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με τα πορίσματα μίας νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Body Image. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθηκε με τη μορφή ερωταπαντήσεων, αναλύθηκαν από 100 εξειδικευμένους επιστήμονες, δεδομένα από 18.541 γυναίκες, από 40 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ικανοποίηση τους όσον αφορά στο μέγεθος των μαστών τους και στη γενικότερη εικόνα του στήθους τους καθώς και για θέματα που αφορούσαν τη συνολική υγεία των μαστών.

Έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σχεδόν το 71% των γυναικών ήταν δυσαρεστημένες με το μέγεθος των μαστών τους. Το 48% δήλωσε πως θα ήθελε μεγαλύτερους μαστούς, ενώ το 23% επιθυμούσε να έχει μικρότερο μέγεθος μαστών. Μόνο το 29% των γυναικών δήλωσαν ευχαριστημένες με το μέγεθος των μαστών τους. Το «ιδανικό» μέγεθος μαστών ποικίλε ανάλογα με τη χώρα. Γυναίκες από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις δυσαρεστημένες με το μέγεθος των μαστών τους. Ωστόσο, το εύρημα της δυσαρέσκειας για το μέγεθος και τη συνολική εικόνα των μαστών δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη στους αναλυτές, όσο το γεγονός ότι οι γυναίκες που δήλωναν δυσαρεστημένες με την εικόνα των μαστών τους ήταν πιο πιθανό να δηλώνουν ότι δε φροντίζουν επαρκώς την υγεία των μαστών τους, δεν εντάσσουν στην καθημερινότητα τους την αυτό-εξέταση των μαστών και δεν αισθάνονται ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στους μαστούς τους.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Viren Swami, PhD , καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στα Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως «Τα ευρήματα μας είναι εξαιρετικά σημαντικά διότι δείχνουν ότι η πλειονότητα των γυναικών παγκοσμίως μπορεί να νιώθει ανικανοποίητη από το μέγεθος των μαστών της και αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία διότι αυτή η δυσαρέσκεια ενέχει σοβαρές επιπτώσεις για τη φυσική και την ψυχολογική υγεία των γυναικών».

Η αρνητική εικόνα των γυναικών για το στήθος τους μπορεί να αποτελεί ένδειξη για μία συνολικά αρνητική εικόνα για το σώμα τους. «Οι γυναίκες που δήλωναν δυσαρεστημένες με το μέγεθος των μαστών τους ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική εικόνα για το σώμα τους», τόνισε ο Dr. Swami, ενώ η Janie Grumpley, MD, ογκολόγος -χειρουργός μαστού δήλωσε πως «Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας κινητοποιήσει είναι ότι όταν δεν μας αρέσει κάτι στο σώμα μας, συνήθως δεν του δίνουμε σημασία, τείνουμε να το αγνοούμε -και αυτό μπορεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα υγείας». Η Sherry Ross, MD, γυναικολόγος, εξειδικευμένη στην υγεία των γυναικών, στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, συμπλήρωσε πως «Όταν ήμαστε αρνητικοί για ένα σημείο του σώματος μας είναι πιθανό να αναβάλουμε τους προληπτικούς ελέγχους για αυτό και έτσι να μας διαφύγουν ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να εντοπιστούν ενόσω ήταν ακόμη ιάσιμες».

 

Πηγή: Health

Call Now Button