Ερ.: Έχω νιώσει στο παρελθόν πόνο στο μαστό. Τι μπορεί να τον προκάλεσε;
Ο πόνος στο μαστό είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή, παρόλο που είναι πιο συχνό σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση (ωστόσο αναφέρεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου). Πολλές γυναίκες θα νιώσουν πόνο στο μαστό ή υπερευαισθησία πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης, κάτι που συνήθως δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Καλοήθεις κύστες και ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συμβάλουν στην πρόκληση πόνου, ο οποίος απομακρύνεται μόνος του χωρίς καμία παρέμβαση. Ο πόνος στο μαστό δεν αποτελεί τυπικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Εάν όμως επιμένει, θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό γιατρό.
Ερ.: Χρειάζεται να κάνω μηνιαία αυτοεξέταση μαστού;
Η αυτοεξέταση στο μαστό είναι εξαιρετικά σημαντική κυρίως γιατί μας εξοικειώνει με την εικόνα και την αίσθηση των μαστών μας, ώστε να μπορούμε πολύ εύκολα να αντιληφθούμε τυχόν αλλαγές. Πολλές γυναίκες εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στον εντοπισμό ογκιδίων, και γνωρίζουν τις αλλαγές που φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο, να βλέπουμε τους μαστούς μας στον καθρέπτη και να διερευνούμε τυχόν αλλαγές στην υφή και στο χρώμα των μαστών, αλλαγές στο δέρμα του μαστού, στο μέγεθος, στις θηλές ή στην άλω.
Ερ.: Είναι φυσιολογικό να διαφέρουν σε μέγεθος οι μαστοί μου;
Ναι, πρόκειται για κάτι πολύ φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα μαστό λίγο μεγαλύτερο από τον άλλο. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε πως ξαφνικά ο ένας μαστός αλλάζει μέγεθος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Ερ.: Πολύ συχνά γίνεται λόγος για «οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Βαρύ κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού σημαίνει:
- Πολλά μέλη της οικογένειας σας να έχουν νοσήσει με καρκίνο μαστού.
- Πρώτου βαθμού συγγενής (μητέρα, αδελφή ή κόρη) να έχει νοσήσει με καρκίνο μαστού.
- Γυναίκα στην οικογένειά σας να έχει διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν την εμμηνόπαυση ή πριν τα 50 της έτη.
- Γυναίκα στην οικογένειά σας με θετικό το γενετικό γονιδιακό έλεγχο BRCA1 ή BRCA2.
Εάν συμβαίνει ένα από όσα αναφέρονται, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό για να αποφανθεί εάν και κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο να προβείτε σε γενετικό έλεγχο, σε πρώιμη μαστογραφία, ή να λάβετε άλλα προληπτικά μέτρα.