Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Η χρονιά που σε λίγο θα αποχαιρετήσουμε υπήρξε μια χρονιά προκλήσεων, δοκιμασιών και ριζικών αλλαγών στην καθημερινότητά μας, που ήρθαν να ανατρέψουν σχεδόν ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα. Με την πανδημία του ιού COVID-19 να μονοπωλεί την καθημερινή επικαιρότητα και να μεταβάλλει άρδην τις συνήθειές μας στην εργασία, στην κοινωνικότητα, στις μετακινήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, η υγεία ήρθε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σημασία της ιατρικής, που δρα τόσο θεραπευτικά όσο και στο επίπεδο της πρόληψης. Η επιστήμη της ιατρικής, υπηρετώντας τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να ζει υπερνικώντας τις ασθένειες αλλά και υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά του στις δύσκολες μάχες, απέδειξε την ακαταπόνητη πορεία της ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες.
Φέτος στη χώρα μας επιδείξαμε όλοι καλά ανακλαστικά στην αντιμετώπιση του κινδύνου· ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας με ευελιξία, δίνοντας πρώτα από όλα βάση στην πρόληψη. Στο Κέντρο μας, από την αρχή της πανδημίας, τροποποιήσαμε τον τρόπο λειτουργίας μας έτσι ώστε οι εξεταζόμενες να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους δίχως αναβολές αλλά και με ασφάλεια, τόσο για τις ίδιες όσο και για το προσωπικό μας. Καθημερινά συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες και ενημερωνόμαστε για όλες τις καινούργιες εξελίξεις, ώστε να υιοθετούμε κάθε νέο μέτρο προστασίας αλλά και να ενημερώνουμε εσάς για οτιδήποτε πρόσθετο χρειάζεται να γνωρίζετε.
Με πίστη στην επιστήμη, δεν αμελούμε ποτέ τον προληπτικό μας έλεγχο, ακούμε πάντα τον γιατρό μας σε ό,τι αφορά τη θεραπεία μας και ατενίζουμε με αισιοδοξία και δύναμη τη νέα χρονιά. Και τις γιορτινές μέρες που θα έρθουν, φροντίζουμε να δείξουμε την αγάπη μας στους κοντινούς μας ανθρώπους –έστω και με τρόπους διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ως τώρα– διαφυλάσσοντας, πρώτα από όλα, το πιο πολύτιμο αγαθό: αυτό της υγείας.
Νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στη Διαγνωστική Μαστογραφία
Το τέλος του 2020 φέρνει μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη στο Κέντρο μας, καθώς το Αυτοματοποιημένο Υπερηχογράφημα Μαστού ενισχύεται με πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης (CAD system), το οποίο μας βοηθά σε ακριβέστερη διάγνωση, οδηγώντας έτσι σε ακόμα πιο έγκαιρες διαγνώσεις κακοήθειας εν τη γενέσει της.
Στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που επέβαλε στη ζωή μας η πανδημία, το επιστημονικό έργο των ιατρών συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό, απλώς προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Έτσι, τα προγραμματισμένα συνέδρια έγιναν από τον Φεβρουάριο και μετά διαδικτυακά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Η χρονιά ξεκίνησε με το Ιατρικό Συνέδριο Arab Health, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 27 και 30 Ιανουαρίου στο Dubai World Trade Centre, στο Ντουμπάι. Η Δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε με δύο ομιλίες, με τίτλο «Countering breast density’s limitations: AUS vs HHUS» και «Diagnostic performance between DBT and ABUS in women with dense breasts», ενώ στην παράλληλη θεματική ενότητα «12th Obs & Gyne Conference» έδωσε την ομιλία με θέμα «The latest in breast cancer screening».
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ
Στο περιοδικό Diagnostic Imaging Europe, τεύχος Φεβρουαρίου-Μαρτίου, δημοσιεύτηκε το άρθρο της Δρ Βούρτση και της Δρ Wendie A. Berg με τίτλο «Using education to overcome unequal access to supplemental screening for women with dense breasts» (περιλαμβάνει Request for Breast Density Patient Letter).
Στις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ ο 1ος κύκλος των Εκπαιδευτικών Μαθημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, όπου η Δρ Αθηνά Βούρτση μίλησε για «Την τεχνητή νοημοσύνη στη μαστογραφία και την τομοσύνθεση».
ΙΟΥΝΙΟΣ
Στο πλαίσιο των διαδικτυακών διαλέξεων (Webinars) «Elevating Personalized Breast Care» της GE Healthcare, η Δρ Βούρτση συμμετείχε στις 7 Ιουνίου με τη διάλεξη «Successful Implementation Strategies for Automated Breast Ultrasound».
Επιπλέον, στις 22 Ιουνίου η Δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε σε διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Breast Density Implications: Supplemental Screening» στο Forum που διοργανώθηκε στην Αγία Πετρούπολη από το N.N. Petrov National Medical Research Center of Oncology και το St. Petersburg International Oncology Forum.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Health4u.gr συνέντευξη της Δρ Αθηνάς Βούρτση, στην οποία εξηγείται αναλυτικά η μέθοδος της μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος μαστού, καθώς και πότε και γιατί πρέπει να ξεκινά μια γυναίκα να τις κάνει, ενώ καταρρίπτονται μύθοι σχετικά με την εξέταση, όπως για την ποσότητα της ακτινοβολίας κατά την εξέταση, για τη σχέση της με τα ενθέματα στον μαστό και για το πόσο επώδυνη θεωρείται.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δρ Βούρτση ως προσκεκλημένη στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ1 μίλησε για τον καρκίνο του μαστού την εποχή του κορονοϊού και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γυναίκες να συνεχίσουν να είναι τακτικές και συνεπείς στους ελέγχους τους και να γνωρίζουν ότι στις δομές υγείας λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Παράλληλα, μίλησε για τη συχνότητα της νόσου στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, καθώς και για την πρόοδο των θεραπευτικών μεθόδων, που έχουν μειώσει σημαντικά τη θνητότητα της νόσου, και εξήρε τη σημασία της πρόληψης, αφού, καθώς τόνισε, η ασθένεια όταν διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο θεωρείται πλέον πλήρως ιάσιμη.
Επιπλέον, σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύτηκε στην Athens Voice, η Δρ Βούρτση ανέπτυξε τους παράγοντες που επιβαρύνουν τις γυναίκες, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες στο να νοσήσουν με καρκίνο του μαστού, και μίλησε για τους τρόπους αυτοεξέτασης και για τις προληπτικές εξετάσεις – το είδος τους, τη συχνότητα στην οποία πρέπει να επαναλαμβάνονται και πώς γίνονται την εποχή της πανδημίας.
Στις 14 Οκτωβρίου, η Δρ Βούρτση συμμετείχε στο EUSOBI 2020 Online, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, με μια διαδικτυακή ομιλία της με τίτλο «Personalized Breast Care, exploiting the latest innovations from 3D ABUS to handheld Ultrasound».
Επίσης, στο Συνέδριο MDcON, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας (με παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή), η Δρ Βούρτση συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης «Καρκίνος μαστού: Τοπικοπεριοχική νόσος» αναλύοντας το θέμα «Σταδιοποίηση του μαστού και της μασχάλης πριν από τη εισαγωγική θεραπεία σε τριπλά αρνητική και HER2+ νόσο».
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος εκπαιδευτικών μαθημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, αυτή τη φορά διαδικτυακών, στα οποία η Δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε με τη διάλεξή της με θέμα «Η απεικόνιση του μαστού από το Α ως το Ω» (14 Νοεμβρίου 2020).
.
Την ίδια ημέρα, η Δρ Αθηνά Βούρτση είχε τη χαρά να συμμετάσχει ως προεδρείο μαζί με την κα Μαίρη Σιγανού, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, στην εκδήλωση της EUROPA DONNA HELLAS που περιλάμβανε σειρά ομιλιών με τίτλο «Προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού».
Το 2020 η Δρ Βούρτση διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας καθώς και κριτής στο ιατρικό περιοδικό European Radiology. Φέτος το συνέδριο «Highlight Weeks του ECR (European Congress of Radiology) 2020» διεξήχθη διαδικτυακά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και εκεί η Δρ Βούρτση συμμετείχε με δύο διαλέξεις. Η πρώτη είχε θέμα «Automated Beast Ultrasound (ABUS): The right add-on in dense breast» ενώ η δεύτερη «My top three tips for breast imaging».
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τέλος, στις 5 Δεκεμβρίου η Δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση «The Order of the Beaver Meeting» με ειδικούς από Ευρώπη και Αμερική, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς και κάθε άλλο μέσο για την προστασία και ορθή ενημέρωση των γυναικών.
Καρκίνος του μαστού, COVID-19 και εορταστική περίοδος:
Πώς θα βρεθούμε με ασφάλεια με τους αγαπημένους μας
Όλοι μας έχουμε χάσει την επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς μας τους τελευταίους μήνες, και τρέφαμε την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να βρεθούμε στις γιορτές. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και με τη χρήση μάσκας, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τα μοιρασμένα γεύματα και οι μετακινήσεις εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.
Είναι μεγάλος ο πειρασμός φέτος να αφήσουμε λίγο στην άκρη την ανησυχία μας και τις προφυλάξεις μας, και να οργανώσουμε οικογενειακά τραπέζια. Όμως, η ασφάλεια προηγείται, και αυτό ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, καθώς, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις όπου κινδυνεύει κανείς να νοσήσει βαριά από κορονοϊό.
«Όσο και αν μου λείπουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, θα αποφύγω να γιορτάσω μαζί τους φέτος», αναφέρει ένα μέλος της κοινότητας του Breastcancer.org με το ψευδώνυμο Betrayal. «Λόγω ηλικίας και ανοσοκαταστολής, είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, και τα εγγόνια μου λόγω ηλικίας ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Έτσι, στερούμαι τις αγκαλιές και τα φιλιά τους, όσο κι αν αυτό με στενοχωρεί».
Υπολογίστε τον κίνδυνο
Έχει σημασία να υπολογίσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας και τυχόν ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζετε.
Σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς βαριά από κορονοϊό αυξάνει με την ηλικία, καθώς και από έναν διαγνωσμένο καρκίνο, ενώ η χημειοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να κολλήσει τον ιό, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού.
«Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας πρέπει να προσέχουν περισσότερο από όλους τον αριθμό των συναναστροφών τους», αναφέρει η Megan Kruse, ογκολόγος ειδικευμένη στον μαστό στην Κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο. «Όσοι έχουν επιβιώσει από καρκίνο οφείλουν να προσέχουν όσο ο μέσος υγιής άνθρωπος, ενώ για όσους αντιμετωπίζουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού η κατάσταση περιπλέκεται· ενώ η καθημερινότητά τους μένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις».
Ας αποδεχτούμε ότι η καλύτερη λύση είναι η απόσταση
Παρ’ όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη προφύλαξη είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Όσο δύσκολο κι αν μας είναι να το αποδεχτούμε, λοιπόν, ο πιο σίγουρος τρόπος να μην ασθενήσουμε ή/και να μην κολλήσουμε άλλους είναι να μείνουμε μακριά τους.
Ήδη, έπειτα από τόσους μήνες, έχουμε συνηθίσει τις διάφορες εκδηλώσεις εξ αποστάσεως, και μπορούμε να βρούμε διάφορες ιδέες για εορτασμό μέσα από το ίντερνετ. Ιδού ορισμένες:
- Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε μια ώρα που να βολεύει όλους τους συμμετέχοντες.
- Να «μοιραστούμε» ένα δείπνο.
- Να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή να ανοίξουμε ταυτόχρονα τα δώρα.
- Να δούμε όλοι μαζί μια ταινία (π.χ. μέσω του Netflix Teleparty).
Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμήσετε τον διά ζώσης εορτασμό, προφυλαχτείτε
Εφόσον επιλέξετε να συγκεντρωθείτε για τις γιορτές, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Όσο είναι δυνατόν, συναντηθείτε σε εξωτερικό/ανοιχτό χώρο.
- Μαζευτείτε όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.
- Φροντίστε να κρατάτε την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ σας.
- Καλό είναι να φοράτε όλοι μάσκα.
- Μπορείτε να φέρετε ο καθένας δικό του φαγητό και σερβίτσια, ώστε να μην αγγίζουν όλοι τα πάντα.
- Φροντίστε η συνάθροιση να μην τραβήξει υπερβολικά σε μάκρος.
- Μην ξεχνάτε να αερίζετε καλά τον χώρο όσο βρίσκονται άνθρωποι συγκεντρωμένοι μέσα.
Επικοινωνήστε ανοιχτά με τους αγαπημένους σας
Είμαστε όλοι απομονωμένοι εδώ και μήνες, βοηθάει όμως να σκεφτόμαστε πως είναι κάτι που το περνάμε όλοι μαζί. Το κλειδί σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι η επικοινωνία: είναι σημαντικό να θέτουμε ξεκάθαρα τα όριά μας. Όπως αναφέρει η δρ Elizabeth Robilotti, assistant attending physician και associate medical epidemiologist στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, «είναι σημαντικό φέτος να σεβαστούμε τα όρια του άλλου και να μη φέρουμε κανέναν στη θέση να βρεθεί σε έναν χώρο όπου δεν νιώθει έτοιμος να βρεθεί».
Φέτος οι γιορτές σε όλο τον κόσμο θα είναι διαφορετικές. Τα Χριστούγεννα όμως είναι κάθε χρόνο· ας βγούμε ασφαλείς από τα φετινά, που δεν μοιάζουν με κανένα από τα προηγούμενα ή τα επόμενα, για να μοιραστούμε ξανά σύντομα εμπειρίες με τους αγαπημένους μας.
Πηγή: www.breastcancer.org