Η προστασία που παρέχει η εγκυμοσύνη στον καρκίνο μαστού έχει επίδραση αρκετά χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη.
Οι γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη ή γενούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού συγκριτικά με γυναίκες που γενούν το πρώτο του παιδί πριν την ηλικία των 30. Ωστόσο σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας η προστατευτική δράση της εγκυμοσύνης ως προς τον καρκίνο μαστού ξεκινά περίπου 20 χρόνια μετά από την τελευταία εγκυμοσύνη. Επιπλέον, στα αποτελέσματα της έρευνας διαφάνηκε πως γυναίκες νεότερος από 55 ετών που είχαν ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη είχαν ελάχιστα μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2018 στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 15 προγενέστερες μελέτες που αποτύπωναν τα δεδομένα 889.944 γυναικών ηλικία κάτω των 55 ετών. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, καμία από τις γυναίκες προς εξέταση δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο μαστού, ενώ στη διάρκεια των 24 ετών που διήρκησε η έρευνα, 18.826 γυναίκες (2%) είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού. Στη διάρκεια των ετών αυτών, οι γυναίκες που είχαν γεννήσει είχαν ελάχιστα μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού συγκριτικά με αυτές που δεν είχαν ποτέ κάνει παιδί. Η αύξηση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη κατά 5 χρόνια μετά από την εγκυμοσύνη και μειώνονταν με την πάροδο των ετών. Στα 24 χρόνια, οι γυναίκες που είχαν γεννήσει είχαν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο μαστού συγκριτικά με αυτές που είχαν γεννήσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου μαστού είναι χαμηλός και στις δύο ομάδες γυναικών, τόσο σε αυτές που έχουν γεννήσει, όσο και σε αυτές που δεν έχουν κάνει παιδί. Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει είχαν μόλις 2.2% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού και οι γυναίκες που δεν είχαν ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη είχαν 1.9% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι μόλις 0,3%.
«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού είναι διαφορετικοί στις νεαρές γυναίκες από τις μεγαλύτερες σε ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην έρευνα αυτή δεν εξηγήθηκε η σύνδεση του κινδύνου μεταξύ καρκίνου και εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η ελάχιστη αύξηση κινδύνου αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και για κάποια χρόνια μετά, θα πρέπει να οφείλεται στην αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η έρευνα συμπεριλάμβανε γυναίκες νεότερες των 55 ετών, οι οποίες σύμφωνα με τις στατιστικές ανήκουν ηλικιακά σε μία ομάδα όπου τα περιστατικά καρκίνου είναι σαφώς λιγότερα από ό,τι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το οικογενειακό ιστορικό ή γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με την αύξηση κινδύνου καρκίνου μαστού αποτελούν σαφώς ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία μία γυναίκα μένει έγκυος, για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού θα πρέπει να διατηρεί ένα υγιές βάρος, να ασκείται καθημερινά, να περιορίσει ή και να αποφύγει εντελώς το αλκοόλ, να μην καταναλώνει επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη και κορεσμένα λίπη και να μην καπνίζει.
Πηγή: Breast Cancer Org