Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή με χειρουργική αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων αντιμετωπίζουν, σε υψηλό ποσοστό, τον κίνδυνο να εμφανίσουν λεμφοίδημα, μία κατάσταση που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, γενικότερη δυσκολία στην κίνηση και δυσφορία. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να προκληθεί λεμφοίδημα, ως αποτέλεσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου.
Κάνετε τις απαραίτητες ασκήσεις. Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα ή ο φυσικοθεραπευτής σας, θα σας δείξουν πώς να κάνετε τις ασκήσεις, ξεκινώντας την επόμενη μέρα της επέμβασης ή έως και μία εβδομάδα μετά από αυτήν, ανάλογα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί. Οι ασκήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να επανακτήσετε το εύρος της κίνησης του ώμου και του χεριού σας, το οποίο συμβαίνει συνήθως 4 με 6 εβδομάδες από την επέμβαση.
Κάνετε τις ασκήσεις του χεριού σας κρατώντας το ψηλότερα από το σημείο της καρδιάς. Κρατάτε το χέρι σας ψηλότερα από την καρδιά και ανοιγοκλείνετε τη γροθιά σας 15 με 25 φορές. Η άσκηση αυτή βοηθά την ώθηση του λεμφικού υγρού έξω από την περιοχή του χεριού μέσα από τα υπάρχοντα λεμφικά αγγεία.
Αποφεύγετε μολύνσεις και καψίματα. Όταν παθαίνουμε μόλυνση ή κάποιο έγκαυμα, το σώμα μας εκκρίνει περισσότερα υγρά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα. Εάν όμως έχουμε υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μέρους των λεμφαδένων μας, το σώμα μας δυσκολεύεται να μεταφέρει το επιπλέον υγρό και αυτό μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα.
Όποτε και όπου είναι δυνατόν, αποφεύγετε εμβολιασμό ή λήψη αίματος με βελόνα στο χέρι που έχει επηρεαστεί από χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να κάνετε όλες τις απαραίτητες ιατρικές πράξεις που ενέχουν τσίμπημα με βελόνα σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως για παράδειγμα στους γοφούς. Ενημερώνετε τη νοσοκόμα που διενεργεί τη συγκεκριμένη πράξη.
Ενυδατώνετε συχνά τα χέρια και τις παρανυχίδες (πετσάκια). Χρησιμοποιείτε λοσιόν ή κρέμες για να κρατάτε το δέρμα των χεριών σας και την περιοχή γύρω από τα νύχια καλά ενυδατωμένες. Αποφεύγετε το επαγγελματικό μανικιούρ και προτιμάτε να απομακρύνετε τα πετσάκια με μαλακές κινήσεις και χωρίς τη χρήση ψαλιδιού.
Κρατάτε τις παλάμες και τα χέρια σας πάντα καθαρά. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με πολύ μαλακά υγρά που δεν περιέχουν σαπούνι και δεν ξηραίνουν το δέρμα. Χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακές κρέμες ή αλοιφές σε κάθε ανοιχτή πληγή ή κοψίματα και καλύπτετε τα με επίδεσμο.
Φοράτε προστατευτικά γάντια. Φοράτε πάντα γάντια σε κάθε οικιακή εργασία, όπως όταν πλένετε πιάτα, όταν κάνετε γενική καθαριότητα ή κατά τη διάρκεια εργασιών κηπουρικής.
Χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή αντί για ξυράφι στη μασχάλη που έχει υποστεί λεμφαδενεκτομή.
Χρησιμοποιήστε δαχτυλήθρα ένα ράβετε για την αποφυγή τσιμπήματος και τραυματισμού.
Προστατεύετε τα χέρια σας από ηλιακό έγκαυμα. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15.
Φοράτε πάντα γάντια κουζίνας που προστατεύουν από το κάψιμο όταν κρατάτε ζεστά κουζινικά σκεύη (όταν βγάζετε ταψιά από το φούρνο, κ.λπ.).
Αποφεύγετε υπερβολικές αλλαγές ζεστού και κρύου νερού όταν κάνετε μπάνιο, πλένετε τα χέρια σας, πλένετε ρούχα ή πιάτα, ακόμη και αν φοράτε γάντια.
Μη χρησιμοποιείτε ζεστές κομπρέσες στα χέρια, στον αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη ή σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη λεμφαδενεκτομή. Επίσης, αποφεύγετε περιποιήσεις ή θεραπείες που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και αναγκάζουν το σώμα να στέλνει περισσότερο υγρό στην εκτεθειμένη περιοχή.
Αποφεύγετε τα σφιχτά ρούχα και τα κοσμήματα που δυσκολεύουν ή και αναχαιτίζουν την ελεύθερη κίνηση.
Μην κουβαλάτε βαριά αντικείμενα, κυρίως με το χέρι που έχει υποστεί λεμφαδενεκτομή. Συζητήστε με τον γιατρό σας τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αυξάνετε σταδιακά το βάρος που μπορείτε να σηκώνετε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής.
Αποφεύγετε να παίρνετε την πίεσή σας στο χέρι που έχει υποστεί βλάβη. Εάν και τα δύο σας χέρια έχουν υποβληθεί σε λεμφαδενεκτομή και έχουν επηρεαστεί από τη μαστεκτομή, ζητήστε από το νοσηλευτή που παίρνει την πίεσή σας να επιλέξει άλλη περιοχή, όπως αυτή του μηρού.
Πηγή: Breastcancer.org