14 «σημαντικές» ερωτήσεις για τον γιατρό σας

Ο προχωρημένος καρκίνος στο μαστό, ο καρκίνος δηλαδή που έχει φύγει από την περιοχή του μαστού και των λεμφαδένων και έχει μεταφερθεί σε άλλα όργανα του σώματος, όπως τους πνεύμονες και τα οστά, μπορεί αν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο να έχει υψηλό ποσοστό προσδόκιμου επιβίωσης. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο θα πρέπει να οργανώνονται σωστά, να ενημερώνονται έγκυρα για την ασθένειά τους και με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις αποφάσεις που θα τις οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.


Το American Cancer Society κατέγραψε 14 από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει οι γυναίκες να θέτουν στον γιατρό τους ή στη θεραπευτική ομάδα.

 1. Σε ποια μέρη του σώματος υπάρχει νόσος;
 2. Ποιες είναι οι θεραπευτικές μου επιλογές;
 3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε μου θεραπευτικής επιλογής και ποιες οι παρενέργειες;
 4. Ποια θεραπεία ή ποιο συνδυασμό θεραπειών μου προτείνετε;
 5. Τι θα πρέπει να περιμένω από την κάθε θεραπεία;
 6. Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η θεραπεία μου;
 7. Ποια είναι η εμπειρία σας ως γιατρού αναφορικά με όλες αυτές τις θεραπείες;
 8. Σε ποιες εξετάσεις θα χρειαστεί να υποβληθώ;
 9. Πώς θα ξέρουμε ότι η θεραπεία «λειτουργεί»;
 10.  Γνωρίζετε το κόστος των θεραπειών; Τα ασφαλιστικά ταμεία τις καλύπτουν και ποιες από αυτές;
 11. Ποιο είδος άσκησης και διατροφής θα πρέπει να ακολουθώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
 12. Υπάρχουν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που θα με βοηθούσαν να απαλύνω τις παρενέργειες; Υπάρχουν και κάποιες άλλες που θα πρέπει να αποφύγω;
 13. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζω και να λαμβάνω υπόψη μου;
 14. Πού μπορώ να βρω στήριξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας; Υπάρχει κάποιος από τη θεραπευτική ομάδα με τον οποίο μπορώ να επικοινωνώ για οτιδήποτε με απασχολεί αναφορικά με τη θεραπεία μου και τις παρενέργειες;

Ο γιατρός σας θα πρέπει να απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια και ηρεμία και με λόγο κατανοητό σε όλες σας τις ερωτήσεις. Το στάδιο της διαμόρφωσης της θεραπείας είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ασθενή και σε αυτό, εκτός από τις κεντρικές αποφάσεις της θεραπευτικής αγωγής, μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα σχέση ασθενούς με όλη τη θεραπευτική ομάδα.

Πηγή: American Cancer Society

Call Now Button