11 «πράγματα» που μάλλον δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό… αντίθετα με ό,τι πιστεύεται

Δεν είναι υπερβολή να δεχτούμε ότι ο καρκίνος στο μαστό είναι αυτός που προκαλεί περισσότερο φόβο στις γυναίκες συγκριτικά με όλες τις άλλες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς όμως, ο φόβος αυτός οδηγεί πολλές φορές και σε παραπληροφόρηση, η οποία τον επιτείνει και δεν βοηθά στην εφαρμογή σωστών πρακτικών για την πρόληψη της νόσου.

Δεν είναι υπερβολή να δεχτούμε ότι ο καρκίνος στο μαστό είναι αυτός που προκαλεί περισσότερο φόβο στις γυναίκες συγκριτικά με όλες τις άλλες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς όμως, ο φόβος αυτός οδηγεί πολλές φορές και σε παραπληροφόρηση, η οποία τον επιτείνει και δεν βοηθά στην εφαρμογή σωστών πρακτικών για την πρόληψη της νόσου.

Στην παραπληροφόρηση για τις αιτίες πρόκλησης καρκίνου του μαστού συγκαταλέγονται έντεκα, οι οποίες δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την εμφάνιση της νόσου ή την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξής της. Συγκεκριμένα:

1. Τα σουτιέν: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα σουτιέν και μάλιστα τα σουτιέν με μπανέλα προκαλούν καρκίνο στο μαστό. Η Kari B. Wisinski, παθολόγος –ογκολόγος στο University of Wisconsin Carbone Cancer Center τονίζει ότι δεν έχει βρεθεί απολύτως καμία σχέση μεταξύ του καρκίνου στον μαστό και στην εφαρμογή σουτιέν –ούτε αναφορικά με το μέγεθος του στηθόδεσμου, ούτε με το εάν έχει ή όχι μπανέλα, ούτε με το πότε ξεκίνησε η γυναίκα να το φορά για πρώτη φορά.

2. Τα εμφυτεύματα μαστών: Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι τα εμφυτεύματα μαστών συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό.

3. Τα αντιϊδρωτικά, αποσμητικά: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα αποσμητικά –αντιϊδρωτικά που στη σύστασή τους έχουν συστατικά αλουμινίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό και μάλιστα θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων. (τα συντηρητικά parabens που επίσης έχουν ενοχοποιηθεί δεν εμπεριέχονται πλέον στα αποσμητικά).

4. Η κατανάλωση καφέ: Ενώ κάποιες έρευνες έχουν υπονοήσει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό, άλλες έχουν καταδείξει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μείωση του κινδύνου, εξαιτίας της αντιοξειδωτικής του δράσης. Μάλιστα, ο καφές είναι για πολλούς λαούς, όπως οι Αμερικανοί, η βασική διατροφική πηγή αντιοξειδωτικών. Επίσης, ο καφές βοηθά στο κυκλοφορικό, στη βελτίωση της μνήμης και στη διατήρηση των μυών!

5. Η ψηφιακή μαστογραφία, η μαγνητική μαστογραφία και το υπερηχογράφημα: Ενώ η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας είναι αμελητέα, τα οφέλη από αυτήν είναι τεράστια. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι η τακτική μαστογραφία (ανά έτος από το 40ο έτος της ηλικίας) μειώνει τη θνησιμότητα από τη νόσο.

6. Η άμβλωση: ο μύθος ότι η ορμονική δυσλειτουργία από την απότομη διακοπή της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό είναι επιστημονικά απολύτως ανακριβής. Αντιθέτως, η έναρξη της περιόδου σε νεαρή ηλικία, η παράταση της εμμηνόπαυσης, η ατεκνία και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών φαίνεται ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

7. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία: Πιστεύεται ότι το να ζει κανείς δίπλα σε ηλεκτρικά καλώδια μπορεί να του προκαλέσει πλήθος νοσημάτων, όπως και καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο τεράστιες μελέτες έχουν αποτύχει να αποδείξουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

8. Ισιωτικές θεραπείες μαλλιών: Το γεγονός ότι οι Αφροαμερικανίδες εμφάνιζαν μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου στο μαστό σε νεαρή ηλικία (κάτω των 45 ετών) συγκριτικά με τις υπόλοιπες Αμερικανίδες οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μύθου. Ωστόσο το 2007, μία μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή 50.000 Αφροαμερικανίδων κατέρριψε τον μύθο.

9. Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών: Τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκονται σχεδόν παντού: Σε σάλτσες, σε γαλακτοκομικά, σε γλυκίσματα… Αν και τα γλυκαντικά αυτά έχει αποδειχτεί ότι δεν κάνουν καλό στον οργανισμό και είναι επιβλαβή για την υγεία, ωστόσο η κατανάλωσή τους δεν συνδέεται με καμία μορφή καρκίνου, ούτε και στον μαστό.

10. Ο μη-θηλασμός: Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, ο μη-θηλασμός δε σημαίνει ότι τον αυξάνει. Εάν δεν μπορείτε ή δεν πρέπει ή δε θέλετε να θηλάσετε, σίγουρα δεν αυξάνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

11. Οι μεγάλοι μαστοί: Η μεγαλομαστία μπορεί να δυσκολεύει τον εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο, η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο (περίπου 7% στις παχύσαρκες γυναίκες). Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι «μεγάλοι μαστοί» δε σημαίνει «πυκνοί μαστοί», η ύπαρξη των οποίων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 

Call Now Button