10 τρόποι να διατηρήσετε καλή φυσική κατάσταση

Ξεκινώντας μια ρουτίνα γυμναστικής έχουμε έναν ενθουσιασμό, ο οποίος όμως κάποια στιγμή φθίνει. Εκεί ίσως δυσκολευτείτε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα· σας παρουσιάζουμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ξεκινώντας μια ρουτίνα γυμναστικής έχουμε έναν ενθουσιασμό, ο οποίος όμως κάποια στιγμή φθίνει. Εκεί ίσως δυσκολευτείτε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα· σας παρουσιάζουμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Κάντε την άσκηση διασκέδαση. Αν είστε κοινωνικός τύπος, μια καλή ιδέα είναι η ομαδική αεροβική, ή κάποια τοπική σχολή ποδοσφαίρου ή πεζοπορίας (εν καιρώ πανδημίας, η τρίτη φαντάζει η πιο πιθανή επιλογή, αλλά κρατάτε υπ’ όψιν και τις υπόλοιπες). Αν, πάλι, είστε πιο μοναχικός τύπος, το περπάτημα ή η πεζοπορία σε κάποιο κοντινό πάρκο με ωραία θέα είναι ιδανική επιλογή.

Διώξτε την ανία μέσω της ποικιλίας. Περπάτημα τη μία μέρα, βαράκια την επόμενη· ποδήλατο, χορός, γιόγκα – δοκιμάστε οτιδήποτε σας αρέσει και δεν θα σας κάνει να βαριέστε.

Γυμναστείτε με παρέα. Αν δεσμευτείτε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με μία φίλη ή έναν φίλο, θα είναι πιο δύσκολο να τα παρατήσετε απ’ ό,τι αν ήσασταν μόνοι. Επιπλέον, έχετε μια καλή αφορμή να βρεθείτε με τη φίλη ή τον φίλο και να μοιραστείτε τα νέα σας και τα γυμναστικά σας κατορθώματα.

Βάλτε τη γυμναστική ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Σκεφτείτε το ως εξής: Η γυμναστική είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας όσο η αναπνοή, ο ύπνος ή το φαγητό. Είναι η συνήθεια που θα σας χαρίσει την καλύτερη δυνατή υγεία. Βάλτε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας όπως θα βάζατε οποιαδήποτε σημαντική δραστηριότητα – στην καθημερινή σας ατζέντα!

Γυμναστείτε νωρίς το πρωί. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τηρηθεί η ρουτίνα της γυμναστικής, αν αυτή γίνεται πρωί. Όσο κυλάει η μέρα, τόσο προκύπτουν δικαιολογίες και καθυστερήσεις λόγω υποχρεώσεων που είναι πιθανόν να διώξουν τη γυμναστική από το καθημερινό πρόγραμμα. Έξτρα μπόνους της πρωινής γυμναστικής: σας γεμίζει ενέργεια για την ημέρα που σας περιμένει.

Γυμναστείτε στην επιστροφή σας από τη δουλειά. Αν δεν μπορείτε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι αμέσως μετά τη δουλειά. Φροντίστε μόνο να μην πάτε σπίτι πρώτα· από τη στιγμή που θα αλλάξετε και θα καθίσετε, είναι αρκετά απίθανο να θέλετε να ξαναβγείτε. Έξτρα μπόνους της γυμναστικής μετά τη δουλειά: διώχνετε από πάνω σας το στρες και τον εκνευρισμό του γραφείου.

Κάντε γυμναστική ακόμα και αν νιώθετε υπερβολικά κουρασμένοι για γυμναστική. Το πιο πιθανό είναι ότι μετά θα αισθάνεστε καλύτερα και γεμάτοι ενέργεια. Με την άσκηση ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση και βοηθούν όλο το σώμα να νιώθει ευεξία. Επίσης, επειδή βαθαίνει η αναπνοή, νιώθετε πιο ήρεμοι και χαλαροί.

Τηρήστε ένα «ημερολόγιο γυμναστικής». Σημειώστε όσα στατιστικά δεδομένα θεωρείτε σημαντικά: πόση ώρα γυμναστήκατε, πόσα χιλιόμετρα περπατήσατε (/τρέξατε/κάνατε ποδήλατο), πόσα βάρη σηκώσατε, πόσες επαναλήψεις κάνατε κ.ο.κ. Όσο παρακολουθείτε τις επιδόσεις σας, τόσο θα έχετε κίνητρο να συνεχίσετε.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Θέστε κάποιους συγκεκριμένους στόχους και, μόλις τους πετύχετε, επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Όταν, για παράδειγμα, κατορθώσετε να περπατήσετε για 30 λεπτά δίχως στάση, κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή ένα ζεστό μπουφάν. Ή όταν καταφέρετε τη στάση του αετού στη γιόγκα, μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα καινούργιο κολάν για γιόγκα ή ένα καινούργιο τοπάκι γυμναστικής. Ό,τι πιστεύετε ότι θα σας κινητοποιήσει!

Να είστε ευέλικτοι. Αν έχετε πράγματι πολύ μεγάλο φόρτο ή αισθάνεστε αδιάθετοι, κάντε ένα διάλειμμα. Το πιο σημαντικό είναι να επανέλθετε στο πρόγραμμα όσο πιο σύντομα μπορείτε.

 

Πηγή: www.breastcancer.org

Call Now Button