Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του Lancet Global Health, τα περιστατικά καρκίνου μαστού πληθαίνουν σε όλον τον κόσμο, ενώ οι γυναίκες που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη φαίνεται πως έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.
Μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε περιστατικά καρκίνου μαστού σε 41 χώρες, από το 1998 έως το 2012. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα τους σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human DevelopmentIndex, HDI) των χωρών, έναν δείκτη μέτρησης που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να υπολογίζει την ποιότητα της ζωής, της εκπαίδευσης και του βιοτικού επιπέδου.
Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης είχαν και τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου μαστού. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλότερα σε χώρες με μέσο ή μικρό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ). Επίσης, τα περιστατικά καρκίνου στον μαστό σε γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν πολύ περισσότερα σε πληθυσμούς με υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ενώ σε χώρες «μετάβασης» σε υψηλότερο ΔΑΑ, σημειώνονταν αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου σε γυναίκες 50 ετών και άνω.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, η Miranda Fidler-Benaoudia, PhD, δήλωσε πως η υιοθέτηση ενός δυτικού μοντέλου ζωής θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου ΔΑΑ. Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να μετριαστεί με την υιοθέτηση προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο μαστού ή με προσπάθειες για τη μείωση της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ. Η Fidler-Benaoudia δήλωσε ανήσυχη για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου μαστού ανάμεσα σε νεαρές γυναίκες που ζουν σε πιο ανεπτυγμένες χώρες, ακριβώς διότι οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε νεαρή ηλικία δεν είναι ακόμη γνωστές και η θεραπεία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Πηγή: Auntminnie