Τα περισσότερα προβλήματα στον μαστό έπειτα από την περίοδο του θηλασμού είναι αισθητικά. Ωστόσο, ορισμένα μπορεί και να υποκρύπτουν παθολογικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκυρα και εγκαίρως.
Όλες οι έρευνες σχετικά με τον θηλασμό συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υποστηρίζει ότι ο θηλασμός προστατεύει και από την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ο θηλασμός μπορεί και να προκαλεί ορισμένα προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αισθητικά, με χαρακτηριστικότερα τη σημαντική μείωση του όγκου των μαστών (πέσιμο, συρρίκνωση) ή και την αλλαγή του σχήματος των μαστών. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που θηλάζουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την υγεία των μαστών τους ακόμη και κατά την περίοδο του θηλασμού.
Αυτοεξέταση. Ένας απλός τρόπος για να διατηρείτε «επαφή» με την κατάσταση των μαστών σας είναι η τακτική αυτοεξέταση –μία φορά το μήνα –σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο έλεγχος των μαστών τους μήνες που ακολουθούν μετά το τέλος του θηλασμού, καθώς το μέγεθος και το σχήμα τους αλλάζει. Αναφέρετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή παρατηρήσετε στις θηλές σας ή εάν εντοπίσετε κάποια μικρά εξογκώματα (μάζα, όγκος), ακόμη και στην περιοχή της μασχάλης. Οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις και σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύουν καρκίνο. Ωστόσο, θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό.
Εξέταση από τον γιατρό. Μόνο γιατρός εξειδικευμένος στον μαστό μπορεί να εκτιμήσει εάν ένα πρόβλημα στον μαστό, μετά από θηλασμό, έχει κλινική σημασία. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας μόλις εντοπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή, κατά τη διάρκεια ή μετά τον θηλασμό.
Μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει έναν όγκο τόσο μικρό σε μέγεθος, που είναι αδύνατον να το αισθανθεί κάποιος με την αφή. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να διενεργήσετε απεικονιστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα, παρά να περιμένετε το συνήθη ετήσιο ή διετή έλεγχο (σε νεαρές ηλικίες). Η μαστογραφία είναι ασφαλής για το γάλα και την υγεία του μωρού σας ακόμη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Καλέστε τον γιατρό σας εάν διαπιστώνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Έναν όγκο στον μαστό
- Μία κόκκινη μάζα, η οποία προκαλεί πόνο και αίσθηση καψίματος (θα μπορούσε να είναι φραγμένος γαλακτοφόρος πόρος –αδένας)
- Διόγκωση ή πρήξιμο του μαστού (μεγαλύτερη από το σύνηθες)
- Πυρετό ή συμπτώματα γρίπης, τα οποία θα μπορούσαν να καταδεικνύουν μόλυνση στον μαστό (μαστίτιδα)
- Εισολκή της θηλής (η θηλή στρέφεται προς τα μέσα)
- Υπερβολικό πόνο στο μαστό (όχι τον φυσιολογικό πόνο ή τη δυσφορία που συνοδεύει τον θηλασμό)
- Εμφάνιση εξανθήματος
- Ασυνήθιστη έκκριση υγρών ή και αίματος από τη θηλή
Και να θυμάστε: Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό!
Πηγή: webmd