Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής -από τα 20 έως τα 50 -αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ταμείο για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα μία γυναίκα είναι υπέρβαρη στην ενήλικη ζωή, από τα 20 έως τα 50 της χρόνια, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να μην επιβιώσει εάν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού ή εντέρου, μετά την εμμηνόπαυση.
Η είδηση αποτελεί συμπέρασμα Σουηδών ερευνητών που διαπίστωσαν πως κάθε χρόνο που μία γυναίκα είναι υπέρβαρη, εάν νοσήσει με καρκίνο, μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσής από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 4% και από καρκίνο του μαστού κατά 3%.
Αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα ήταν πως η παχυσαρκία ή το επιπλέον βάρος επιβαρύνει την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, πρώτη φορά μία έρευνα μελετά και αποδεικνύει πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, όταν ξεπερνά το 25 και ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται παχύσαρκος ή υπέρβαρος, επηρεάζονται και οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του εντέρου και του μαστού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 47.000 γυναίκες από 20 έως 50 ετών, από τις οποίες οι 1.500 είχαν αναπτύξει καρκίνο μαστού ή εντέρου, μετά την εμμηνόπαυση. Τα ποσοστά αύξησης θανάτου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα αυξημένα στις γυναίκες που είχαν υπερβολικό βάρος, ενώ τα χρόνια κατά τα οποία ήταν υπέρβαρες διαδραμάτιζαν επιβαρυντικό παράγοντα αύξησης των θανάτων από τη νόσο. Η έρευνα την οποία διεξήγαγαν Σουηδοί ερευνητές κατέληξε στην αναγκαιότητα διατήρησης ενός σωστού σωματικού βάρους και τόνισε τη σημασία της χρονικής διάρκειας κατά την οποία ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος, ως σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα θνησιμότητας από καρκίνο.
Πηγή: Breast Cancer Research organization