Με την έναρξη της χρονιάς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Γεωργίας των Η.Π.Α. εξέδωσε τις διατροφικές κατευθυντήριες που προτείνει για τα επόμενα 5 χρόνια, με συγκεκριμένες προτάσεις για ανθρώπους από 2 ετών και άνω. Οι κατευθυντήριες οδηγίες επικεντρώνονται κυρίως στην προώθηση της γενικότερης υγείας και στην πρόληψη –παρά στην αντιμετώπιση –χρόνιων παθήσεων.
Ενώ οι κατευθυντήριες προγενέστερων ετών είχαν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες τροφές και σε θρεπτικά στοιχεία, οι προτάσεις για το 2015-2020 στοχεύουν περισσότερο σ’ έναν καθολικό τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση σε συνδυασμούς τροφών και ροφημάτων που καταναλώνονται καθημερινά. Η πιο αισθητή διαφορά των κατευθυντήρων που δημοσιοποιήθηκαν συγκριτικά με αυτές προηγούμενων ετών ήταν οι νέες δεν συμπεριελάμβαναν προειδοποιήσεις αναφορικά με τη χοληστερίνη.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές προτάσεις αναφέρονται:
1. Υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφικής συμπεριφοράς με την κατανάλωση τροφών και ροφημάτων απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες, μέσα στα πλαίσια της απαιτούμενης πρόσληψης θερμίδων. Υγιεινό μοντέλο διατροφικής συμπεριφοράς σημαίνει ποικιλία θρεπτικών στοιχείων απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων:
Ποικιλία λαχανικών απ’ όλες τις υποομάδες: πράσινα λαχανικά, κόκκινα και πορτοκαλί, φασόλια και αρακάς, αμυλώδη και άλλα.
- Φρούτα, ειδικότερα ολόκληρα φρούτα και όχι ο χυμός τους.
- Γαλακτοκομικά με καθόλου ή λίγα λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί ή/και εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.
- Ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών, όπως θαλασσινά, κόκκινο κρέας χωρίς λίπος, πουλερικά, αυγά, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας.
- Έλαια
2. Περιορισμός τροφών που περιλαμβάνουν λιπαρά οξέα, κορεσμένα λίπη (λιγότερη από 10% καθημερινή κατανάλωση), πρόσθετα σάκχαρα (λιγότερη από 10% καθημερινή κατανάλωση), αλάτι (λιγότερα από 2.300mg καθημερινά) και περιορισμό στην καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από ένα ποτήρι για τις γυναίκες και σε λιγότερα από δύο ποτήρια για τους άνδρες. Μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης από εφήβους και άνδρες, με λιγότερη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και αυγών.
3. Άσκηση σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, με προτάσεις για έντονο καθημερινό περπάτημα, ποδηλασία, έντονος χορός, κηπουρική, κ.ά..
Σύμφωνα με την επικεφαλής για τον έλεγχο του καρκίνου στην American Cancer Society, Richard Wender, M.D., ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου (όλων των μορφών), που μπορεί να διαφοροποιηθεί, εκτός από το κάπνισμα, είναι το σωματικό βάρος, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα, ενώ ο American Association for Cancer Research (AACR), εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός καρκίνων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, οφείλονται σε:
- Κάπνισμα 33%
- Παχυσαρκία 20%
- Έλλειψη άσκησης 5%
- Διατροφή 5%
- Έκθεση σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας 5%
- Αλκοόλ 3%
- Περιβαλλοντική επιβάρυνση 2%