Διαπιστώνετε πως κάτι έχει αλλάξει στο στήθος σας. Ανακαλύπτετε ένα ογκίδιο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Αν έχει αλλάξει οτιδήποτε στο στήθος σας, επικοινωνήστε το συντομότερο με τον γιατρό σας για να το ελέγξετε, αλλά μη σας πιάσει πανικός. Τα περισσότερα ογκίδια είναι καλοήθειες, δηλαδή όχι καρκίνος. Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως έχουν μαλακή υφή και μετακινούνται ελαφρώς κάτω από πίεση. Συχνά εμφανίζονται και στους δύο μαστούς.
Πολλοί είναι οι λόγοι της εμφάνισής τους: φυσιολογικές αλλαγές στον μαστό οφειλόμενες στις διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου, κάποια φλεγμονή ή κάποιος τραυματισμός.
Η υφή του μαστού αλλάζει στην πορεία της ζωής μιας γυναίκας, καθώς επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές του κύκλου.
Συνήθεις αιτίες ογκιδίων
Ινοαδενώματα. Το συνηθέστερο είδος καλοήθους όγκου. Συμπαγείς, στρογγυλοί όγκοι που μετακινούνται προς κάθε κατεύθυνση υπό πίεση, και είναι ως επί το πλείστον ανώδυνοι. Εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών.
Ινοκυστικές αλλαγές. Προκαλούνται από τις ορμονικές μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου. Καμιά φορά εμφανίζονται επώδυνα ογκίδια με μεταβαλλόμενο μέγεθος και σκληρότητα και στους δύο μαστούς λίγο πριν από την περίοδο. Τα ογκίδια δημιουργούνται από τους γαλακτοφόρους πόρους, τα λοβίδια και τον περιβάλλοντα ιστό τους, που διογκώνονται και σχηματίζουν κύστες. Μεγαλώνουν γρήγορα με τις ορμόνες που εκκρίνονται λίγο πριν από την περίοδο. Μπορεί να έχουν σκληρή ή σπογγώδη υφή και να μοιάζουν με έναν ενιαίο όγκο, μικρό ή μεγαλύτερο.
Τέτοιου είδους αλλαγές παρατηρούνται κατά κύριο λόγο μετά τα 40, και είναι ο συνηθέστερος λόγος εμφάνισης καλοήθους όγκου σε γυναίκες μεταξύ 35 και 50 ετών. Μετά την εμμηνόπαυση σπανίζουν, καθώς δεν υπάρχουν ορμονικές μεταβολές.
Δεν απαιτείται κάποια θεραπεία, απλώς ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει πώς θα ανακουφιστείτε από την ευαισθησία στον μαστό σας κάθε μήνα.
Απλές κύστες. Περιέχουν υγρό, καμιά φορά εμφανίζεται μία, άλλες φορές πολλές μαζί, συνήθως και στους δύο μαστούς, και ποικίλλουν σε μέγεθος. Η ευαισθησία και το μέγεθός τους μεταβάλλονται στη διάρκεια του κύκλου.
Οι κύστες επιβεβαιώνονται με το υπερηχογράφημα μαστού και όταν είναι ασυμπτωματικές δεν χρειάζεται καμία αντιμετώπιση. Οι κύστες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους κατά την εμμηνόπαυση.
Ενδοπορικά θηλώματα. Πρόκειται για μικρά μορφώματα που αναπτύσσονται εντός γαλακτοφόρων πόρων και συχνά εμφανίζονται με αυτόματη έκκριση ορώδους υγρού από τη θηλή. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.
Λιπονέκρωση λόγω τραυματισμού. Δημιουργείται έπειτα από τραυματισμό, τον οποίο ενδέχεται και να μη θυμάστε. Πρόκειται για στρογγυλούς, συμπαγείς, σκληρούς και ανώδυνους όγκους από λίπος.
Πόσο συχνά είναι οι όγκοι καρκινικοί;
Σε ποσοστό 20%, οι όγκοι είναι κακοήθεις.
Εμφανίζουν και οι άντρες ογκίδια στο μαστό;
Βεβαίως! Καμιά φορά οι άντρες παρουσιάζουν αύξηση του στήθους, συχνά συνοδευόμενη με ένα επώδυνο ογκίδιο κάτω από τη θηλή. Ενίοτε συμβαίνει στη μία πλευρά, αλλά συχνότερα επηρεάζει και τους δύο μαστούς. Αυτή η καλοήθης κατάσταση ονομάζεται γυναικομαστία.
Μπορεί κάποιο ογκίδιο στο μαστό (γενικά, παντού στον μαστό) να αποτελεί σύμπτωμα φλεγμονής;
Ναι. Ορισμένες φορές τα επώδυνα ογκίδια, με ή χωρίς ερύθημα, αποτελούν τα πρώτα σημάδια μιας φλεγμονής. Η πιο συνηθισμένη φλεγμονή στις μητέρες που θηλάζουν είναι η μαστίτιδα και προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται μέσω της θηλής στους γαλακτοφόρους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι μαλακά ογκίδια και ερυθρότητα του δέρματος.
Τι πρέπει να κάνω αν ανακαλύψω ένα ογκίδιο στο μαστό μου;
Κανονίστε ραντεβού με τον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε μεταβολές όπως:
- Κάποια περιοχή που διαφέρει ξεκάθαρα από οποιοδήποτε άλλο σημείο και στους δυο μαστούς
- Κάποιο ογκίδιο ή σκληρό σημείο στον μαστό, κοντά σε αυτόν ή στη μασχάλη, το οποίο επιμένει σε όλη τη διάρκεια του κύκλου
- Κάποια αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το περίγραμμα του στήθους
- Μια συμπαγή μάζα σε μέγεθος μπιζελιού, σκληρή σαν πέτρα κάτω από το δέρμα
- Κάποια αλλαγή στην εμφάνιση ή την υφή του δέρματος στον μαστό ή στη θηλή (ερυθρότητα, τράβηγμα του δέρματος, εισολκή της θηλής)
- Διαυγές ή αιματηρό έκκριμα από τη θηλή
- Κοκκινισμένο δέρμα στον μαστό ή στη θηλή
Τι θα γίνει στο ραντεβού με τον γιατρό;
Ο γιατρός θα ζητήσει να μάθει το ιστορικό σας και θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει τις μεταβολές ή τα ογκίδια στον μαστό και στην περιοχή της μασχάλης.
Αν υπάρχει έκκριμα από τις θηλές, θα σας γράψει ορμονικές εξετάσεις και θα συλλέξει δείγμα του εκκρίματος για να ελεγχθεί περαιτέρω.
Επίσης, ενδέχεται να σας κάνει μαστογραφία ή υπέρηχο για να δει αν ο όγκος είναι συμπαγής ή αν περιέχει υγρό.
Τέλος, ίσως ζητήσει να γίνει βιοψία για να ληφθεί ιστός μέσω βελόνας για να εξεταστεί στο εργαστήριο.
Πώς θα φροντίσω για την καλή υγεία των μαστών μου;
Συζητήστε με τον γιατρό σας πότε πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε μαστογραφία, και πόσο συχνά χρειάζεται να την επαναλαμβάνετε. Ιδιαίτερα εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, φροντίστε να τηρείτε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας. Επίσης, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη μαστογραφία σε μικρότερη ηλικία –5 με 10 χρόνια νωρίτερα από όταν νόσησε το συγγενικό σας πρόσωπο- και ίσως απαιτείται τακτικότερος έλεγχος με υπέρηχο μαστού ή και μαγνητική μαστογραφία. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά.
Πηγή: www.webmd.com
Με πληροφορίες από:
Mayo Clinic.
Dana-Farber Cancer Institute: “What Does a Breast Cancer Lump Feel Like?”
U.S. Preventive Services Task Force: “Breast Cancer Screening.”
American Cancer Society: “American Cancer Society Recommendations for the Early Detection of Breast Cancer.”
StatPearls: “Intraductal Papilloma.”