Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που απευθύνονται σε ειδικό για να εκτιμήσει ένα ογκίδιο που έχουν εντοπίσει στο μαστό τους, διαγιγνώσκονται τελικά με κύστεις. Πρόκειται για καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν εξελίσσονται και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Τι είναι;
Οι κύστεις είναι «σχηματισμοί» γεμάτοι με υγρό μέσα στο μαστό, με σύσταση υπόσκληρη έως και σκληρή και ομαλή επιφάνεια, που μπορεί να προκαλούν πόνο, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλες και δέχονται πίεση. Οι κύστεις συνήθως σχηματίζονται από φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις που συνδέονται με την έμμηνο ρύση και είναι πολύ συνηθισμένες σε γυναίκες μετά τα 45 έτη. Οι περισσότερες κύστεις είναι πολύ μικρές σε μέγεθος και γίνονται αντιληπτές μόνο σε υπερηχογραφικό έλεγχο, ενώ ένα 25% των κύστεων αυτών αυξάνει σταδιακά σε ένα σχετικά αντιληπτό μέγεθος και έτσι μπορούν αν ψηλαφηθούν.
Σε ποιό σημείο του μαστού εντοπίζονται;
Οι κύστεις συνήθως εντοπίζονται στην τελική πορο-λοβιακή μονάδα (TDLU –TerminalDuctalLobularUnit), η οποία αποτελεί τη βασική ιστολογική μονάδα του μαστού ή εκεί όπου τα λόβια μεταφέρουν το γάλα στους αγωγούς. Ωστόσο, το υγρό μέσα στις κύστεις του μαστού δεν είναι γάλα, αλλά καθαρό υποκίτρινο υγρό.
Τι τις προκαλεί;
Οι κύστεις στους μαστούς φαίνεται να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες 35 έως 50 ετών, και συνήθως προκαλούνται από διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.
Πώς εντοπίζονται;
Μία κύστη στον μαστό μπορεί να εντοπισθεί κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ή αυτοψηλάφησης του μαστού ως ένα «κινούμενο οζίδιο» ή μπορεί να φανεί στο διαγνωστικό απεικονιστικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, ωστόσο εξακριβώνεται κυρίως με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος.
Οι κύστεις στους μαστούς συνδέονται με καρκίνο στο μαστό ή με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;
Η κύστη είναι μία καλοήθης κατάσταση, η οποία δεν μπορεί ούτε να προκαλέσει καρκίνο, ούτε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Η μόνη σύνδεση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ της κύστης στο μαστό και του καρκίνου είναι ότι η διάγνωσή της μπορεί να αποτελέσει την αιτία που η γυναίκα προσέρχεται για έλεγχο και τυχαία, σε κάποιο άλλο σημείο του μαστού, ανιχνεύεται κακοήθεια.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κύστεων στους μαστούς;
Κατά καιρούς διαφορετικοί ερευνητές έχουν προτείνει πολλούς διαφορετικούς τύπους κατηγοριοποίησης των κύστεων στους μαστούς. Το βασικότερο για έναν έμπειρο ακτινοδιαγνώστη μαστού για την κατηγοριοποίηση των κύστεων είναι η ανάδειξη της σύστασης των κύστεων με υπερήχους υψηλής ευκρίνειας. Μία «απλή» κύστη είναι γεμάτη με υγρό, έχει ομαλό οβάλ σχήμα με λεπτά, λεία τοιχώματα. Επίσης, η κύστη συνήθως εμφανίζεται μεμονωμένα αλλά ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστούν πολλές μαζί συνενωμένες κύστεις. Μία κύστη μπορεί να επιπλακεί και να απεικονίζεται στο υπερηχογράφημα με «παχύτερα» τοιχώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διάγνωση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κακοήθειας ιδιαίτερα σε γυναίκες με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, οι απλές κύστεις δεν εμπνέουν καμία ανησυχία, ενώ συνήθως παρακολουθούνται ετησίως. Ωστόσο, εάν προκαλούν έντονη ενόχληση ή πόνο στη γυναίκα τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει παρακέντηση με βελόνα.
Σε ποιες κύστεις παρεμβαίνουμε;
Εάν μία κύστη δε φαίνεται να είναι όλη γεμάτη με υγρό αλλά υπάρχει υπόνοια πως εμπεριέχει και «συμπαγή» στοιχεία, αυτό διαφοροποιεί εντελώς τον τρόπο της αντιμετώπισής της. Οι κύστεις αυτές –με υγρό αλλά και συμπαγή στοιχεία –αλλά και αυτές με σχετικά παχύ ή ανώμαλο τοίχωμα που δεν σχετίζεται με φλεγμονή θα πρέπει να διενεργείται ιστολογική εξέταση του συμπαγούς στοιχείου της βλάβης.
Πηγή: http://breast-cancer.ca/simplecyst/