Η διάγνωση του καρκίνου στο μαστό προκαλεί πλήθος συναισθημάτων και απαιτεί πολλές αποφάσεις σε καίρια ζητήματα. Εάν η γυναίκα που νοσεί βρίσκεται σε σχετικά νεαρή ηλικία και θέλει να μείνει έγκυος ή να κάνει παιδιά στο μέλλον, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει είναι ακόμη πιο σύνθετες. Πολύ συχνά, ο θεράπων γιατρός εστιάζει το ενδιαφέρον του μόνο στη θεραπευτική αντιμετώπιση θεωρώντας όλα τα άλλα ζητήματα μικρότερης σημασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια η γυναίκα που νοσεί και επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον θα πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία και να εξετάσει με τον γιατρό της τις δυνατότητες που θα έχει για τεκνοποίηση.
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο στο μαστό μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή υπογονιμότητα ή να δυσκολέψουν τη γυναίκα να τεκνοποιήσει μετά την ολοκλήρωσή τους. Κάποιες θεραπείες προκαλούν μόνιμη και μη αναστρέψιμη εμμηνόπαυση, προκαλώντας και μόνιμη υπογονιμότητα. Μία γυναίκα που νοσεί είναι επίσης πιθανό να λάβει περισσότερες από μία θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο μαστό – συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες. Οι διαφορετικές παράμετροι που προκαθορίζουν την έκβαση όχι μόνο της θεραπείας αλλά και της υπογονιμότητας θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον της ασθενούς αφού εξετασθεί πόσο σοβαρή είναι η νόσος, πόσο απειλητική είναι και σε τι βαθμό μία πιθανή εγκυμοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.
Εάν ο γιατρός κρίνει πως η εγκυμοσύνη της ασθενούς του στο μέλλον δεν θα επηρέαζε το προσδόκιμο της επιβίωσής της, τότε η ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για τη διατήρηση της αναπαραγωγής σε γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Οι πιθανές ερωτήσεις που θα πρέπει να τεθούν είναι:
- Είναι η κατάψυξη ωαρίων ιδανική λύση για τη δική μου περίπτωση;
- Μπορώ να καταψύξω και να συντηρήσω γονιμοποιημένα ωάρια τώρα ή θα πρέπει να το κάνω αργότερα;
- Η διέγερση των ωοθηκών είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχω για να «πάρω» αρκετά ωάρια;
- Υπάρχει κάποιος τρόπος διατήρησης της ικανότητας αναπαραγωγής που ενέχει λιγότερο κίνδυνο;
- Μήπως είναι προτιμότερο να καταψύξω ωοθηκικό ιστό ή και ωοθηκικό ιστό μαζί με τα ωάρια ή με τα γονιμοποιημένα ωάρια;
- Θα πρέπει να πάρω φάρμακα ώστε να καταστείλω τη λειτουργία των ωοθηκών μου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;
- Μπορώ να αναβάλλω τη θεραπεία για τουλάχιστον 6 εβδομάδες ώστε να επιτρέψω στον ειδικό να διενεργήσει τη διαδικασία της ωοθηκικής διέγερσης και της γονιμοποίησης του ωαρίου σε δοκιμαστικό σωλήνα;
- Η θεραπεία γονιμότητας είναι ασφαλή για εμένα; Οι ορμόνες που θα πάρω για τη διέγερση των ωοθηκών είναι ασφαλή ή τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι επικίνδυνα για την πορεία της νόσου;
- Ποιο είναι το οικονομικό κόστος όλων αυτών των διαδικασιών;
Στη χώρα μας έχει συσταθεί μία επιστημονική, μη κερδοσκοπική εταιρία που σκοπό έχει να ενημερώσει σωστά, γιατρούς, ασθενείς και τις οικογένειές τους, για τις δυνατότητες της διατήρησης της αναπαραγωγής σε γυναίκες με καρκίνο που πρέπει να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή, έτσι ώστε να δώσουν σε γυναίκες και άντρες με καρκίνο σε νεαρή ηλικία μία δεύτερη ευκαιρία ζωής.