Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώθηκε σημαντικά σε ποντίκια όταν η καθημερινή τους διατροφή περιλάμβανε μια μέτρια ποσότητα καρυδιών, σύμφωνα με ερευνητές της ιατρικής σχολής του Marshall University.
Η μελέτη με επικεφαλής την Elaine Hardman, Ph.D. της ιατρικής σχολής Joan C. Edwards του πανεπιστημίου Marshall, συνέκρινε την επίδραση μιας τυπικής διατροφής και μίας δίαιτας που περιλάμβανε κατανάλωση καρυδιών –ισοδύναμης με 60γρ. την ημέρα για τον άνθρωπο –κατά τη διάρκεια της ζωής, μέσω της μητέρας από τη σύλληψη έως και τον απογαλακτισμό και στη συνέχεια μέσω της λήψης τροφής.
Σύμφωνα με τα πορίσματα η ομάδα που στη διατροφή της συμπεριλαμβάνονταν καρύδια εμφάνισε κατά το ήμισυ λιγότερα κρούσματα καρκίνου μαστού σε σύγκριση με την ομάδα που ακολουθούσε τυπική δίαιτα. Επιπρόσθετα το μέγεθος των όγκων που σημειώθηκε στην ομάδα που κατανάλωνε καρύδια ήταν επίσης σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το μέγεθος των όγκων της ομάδας προς σύγκριση. Οι αναφερόμενες «μειώσεις» είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι τα ποντίκια ήταν γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν καρκίνο. Σύμφωνα με τη Hardman, «καταφέραμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ακόμη και με την παρουσία προϋπάρχουσας γενετικής μετάλλαξης».
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «διατροφή και καρκίνος» σημειώνει πως ο εμπλουτισμός της διατροφής με υγιή λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία σημαίνει ταυτόχρονα και τη μείωση των ανθυγιεινών λιπαρών έτσι ώστε η συνολική διατροφή των ποντικών να εμφανίζεται ισορροπημένη, ενώ προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει με σαφήνεια πως πολλαπλά θρεπτικά στοιχεία των καρυδιών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καθυστερούν την ανάπτυξή του.
Η Hardman καταλήγει πως τα ευρήματα επισημαίνουν τον ζωτικό ρόλο της διατροφής στην υγεία μας.