Στα οφέλη που μπορεί να έχει ο ανθρώπινος οργανισμός από τη γιόγκα, ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, η γιόγκα μπορεί να ωφελήσει γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μειώνοντας την κόπωσή τους και τα επίπεδα της φλεγμονής.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση σειράς συνεδριών γιόγκα, διάρκειας τριών μηνών, ομάδα γυναικών που είχε ολοκληρώσει τη θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού, με χειρουργική επέμβαση και ραδιοθεραπεία, εμφάνισε μειωμένα ποσοστά κόπωσης κατά 57% και μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής, κατά 20%, σε σύγκριση με άλλη ομάδα που δεν είχε κάνει γιόγκα. Οι ερευνητές μάλιστα, που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στην επιθεώρηση κλινικής ογκολογίας (Journal of Clinical Oncology), βρήκαν ότι όσο περισσότερη γιόγκα έκαναν οι γυναίκες, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα.
Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη μελέτη, σε σχέση με άλλες μελέτες που εξέτασαν στο παρελθόν τις ευεργετικές επιδράσεις της γιόγκα σε επιβιώσαντες από καρκίνο, είναι ότι τώρα περιλαμβάνονται και βιολογικές μετρήσεις στο εργαστήριο, εκτός δηλαδή απ’ ότι αναφέρουν οι ασθενείς.
Για τις ανάγκες της μελέτης, επιστρατεύθηκαν 200 γυναίκες, ηλικίας από 27 έως 76 ετών, που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού και είχαν βγει νικήτριες. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων μόνο η μία μπήκε στο πρόγραμμα γιόγκα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε ασχοληθεί με τη γιόγκα στο παρελθόν.
Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη, παρατηρήθηκε ότι η ομάδα της γιόγκα ανέφερε λιγότερη κόπωση και αυξημένη ζωτικότητα ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις, έδειξαν σαφή μείωση στα επίπεδα τριών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί το υπόστρωμα χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και η νόσος Αλτσάιμερ.
Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν ότι τη μεγαλύτερη επίδραση από τις τεχνικές της γιόγκα, έχουν οι αναπνοές και ο διαλογισμός. «Πιστεύουμε ότι σημαντικό ρόλο σε ότι παρατηρούμε, παίζει ο ύπνος, η ποιότητα του οποίου βελτιώνεται με τη γιόγκα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Τζάνις Γκλέιζερ από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Όταν οι γυναίκες έχουν καλύτερο ύπνο, τα επίπεδα της φλεγμονής μειώνονται. Η μείωση επίσης της κόπωσης, τούς δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν σταδιακά και με άλλες δραστηριότητες. Η γιόγκα λοιπόν μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι προσφέρουν οι ασκήσεις της».