Ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις, που προκαλούνται από συγκεκριμένα φάρμακα, μπορούν να νιώσουν καλύτερα εάν ακολουθήσουν πιστά ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου μελέτησε 121 γυναίκες που βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση, είχαν διαγνωσθεί με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς, καρκίνο του μαστού και υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία με αναστολείς της αρωματάσης, φάρμακα δηλαδή που μπλοκάρουν την παραγωγή και δραστηριότητα των οιστρογόνων στον οργανισμό.
Όλες οι ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν ότι εμφάνιζαν τουλάχιστον ήπιο πόνο στις αρθρώσεις ενώ πολλές ήταν εκείνες που περιέγραψαν τον πόνο ως τον χειρότερο που είχαν αισθανθεί ποτέ. Οι μισές μάλιστα από αυτές τις γυναίκες, υπέφεραν από πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία, σε τέτοιο βαθμό που είχαν αναγκαστεί να διακόψουν την θεραπεία τους. Στο πλαίσιο της μελέτης, 61 από τις ασθενείς ξεκίνησαν πρόγραμμα γυμναστικής υπό την επίβλεψη ειδικών, δύο φορές την εβδομάδα, με τη σύσταση να αυξήσουν την διάρκεια της αερόβιας άσκησης, π.χ. περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο, κατά δυόμιση ώρες την εβδομάδα, είτε στο γυμναστήριο είτε μόνες τους.
Ο αριθμός εκείνων που είχαν αρχικά δηλώσει ότι είχαν νιώσει τον χειρότερο πόνο της ζωής τους, μειώθηκε κατά 30% ενώ συνολικά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και στην ένταση του πόνου στις αρθρώσεις. Παράλληλα, η άσκηση επέδρασε θετικά στα επίπεδα του σωματικού βάρους αλλά και την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. «Η ορμονική θεραπεία είναι απίστευτα αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου και της θνησιμότητας», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης ΜελίνταΙρβιν. «Όμως», συμπληρώνει, «είναι πολλές οι γυναίκες που επιλέγουν να μην παίρνουν αυτά τα φάρμακα ή να διακόπτουν νωρίς την θεραπεία τους, εξαιτίας του πόνου στις αρθρώσεις. Η μελέτη μάς έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει αυτόν τον πόνο, και παράλληλα να βελτιώσει το βαθμό που μία γυναίκα είναι συνεπής στη θεραπεία».