Πώς θα χάσετε βάρος στην καραντίνα, σύμφωνα με την Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγο της Cleveland Clinic
«Η μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι έχει φέρει ορισμένους ανθρώπους αντιμέτωπους με αρκετό στρες και ανία, και μια αδυναμία να εστιάσουν σε μια αληθινή αλλαγή στον τρόπο ζωής τους ενόσω τόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω τους. Για άλλους, ωστόσο, αυτή η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία», αναφέρει η Kirkpatrick. Ο χρόνος που άλλοτε αφιέρωναν στο πήγαινε έλα για τη δουλειά τώρα αφήνει χώρο για γυμναστική και μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων. «Ενώ οι μισοί ασθενείς μου λένε ότι είναι το χειρότερο πράγμα που τους έχει συμβεί ποτέ, οι άλλοι μισοί λένε: “Υπάρχουν τόσα πράγματα πέρα από τον έλεγχό μου, οπότε θα πάρω τουλάχιστον τον έλεγχο αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο ζωής μου”. Τώρα έχουν τον χρόνο για να το επιτύχουν».
Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Dianne Simmons, η οποία έχει χάσει 18 κιλά εν μέσω πανδημίας. «Χάρη στον COVID διαπίστωσα ότι κάποια πράγματα μπορώ να τα ελέγχω, ενώ άλλα είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μου», αναφέρει. «Νομίζω ότι είχα ανάγκη από κάτι στο οποίο να εστιάσω, κι έτσι άρχισα να κατακτώ λίγο λίγο μικρές νίκες. Χάρη σε όλο αυτό, το 2020 μοιάζει λιγότερο ζοφερό».
Η Kirkpatrick δεν θεωρεί πως υπάρχει μια «συνταγή της πανδημίας» που θα μας βοηθήσει όλους να χάσουμε τα περιττά κιλά. Ωστόσο, έχει διάφορες προτάσεις που ταιριάζουν στον σημερινό τρόπο ζωής μας. Στην παρούσα φάση, αποκλείονται οι περίπλοκες διατροφές που απαιτούν συνεχή ψώνια και προετοιμασία εξεζητημένων γευμάτων.
Κατά πρώτον, ισχύουν όλοι οι συνήθεις κανόνες για την απώλεια βάρους: φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε τακτικά και να κοιμόμαστε καλά. Ωστόσο αυτά δεν αρκούν στην τωρινή συγκυρία. Να τι προτείνει η Kirkpatrick:
Κάντε ένα βήμα τη φορά. Είμαστε όλοι τόσο πιεσμένοι, ώστε δεν έχει νόημα να πιέσετε τον εαυτό σας να αλλάξει ριζικά τρόπο ζωής. Κάντε ένα πρώτο βηματάκι. «Τι μπορείτε να αλλάξετε εδώ και τώρα; Ξεκινήστε από μία αλλαγή και μην προσπαθήσετε να κάνετε πέντε μαζί ταυτόχρονα». Για πολλούς από τους ασθενείς της, αυτό σημαίνει να υιοθετήσουν τη διαλειμματική νηστεία (περισσότερα γι’ αυτήν παρακάτω).
Δώστε βάση στις πρώτες ύλες. Ναι, έχετε πράγματι περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας για μαγειρική, αλλά αν σας δυσκολεύει να ψάχνετε συνταγές και να αναζητάτε διαρκώς συγκεκριμένα υλικά, γεμίστε την κουζίνα σας με υλικά έτοιμα προς χρήση, τα οποία θα απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα. «Δοκιμάστε να γίνετε ένας γρήγορος σεφ: Κοτόπουλο στήθος από την κατάψυξη + μια χούφτα προμαγειρεμένο κινόα ή καστανό ρύζι = δείπνο», συμβουλεύει η Kirkpatrick.
Τηρήστε πρόγραμμα στα γεύματά σας. Δουλεύοντας από το σπίτι έχετε πρόσβαση στην κουζίνα όλες τις ώρες, κι επίσης οι μέρες σας δεν ακολουθούν την ίδια αυστηρή ρουτίνα με πριν. Επιλέξτε λοιπόν εσείς τι ώρα θα κάνετε διάλειμμα για δεκατιανό και καφέ, και τηρήστε την κάθε μέρα.
Δοκιμάστε τη διαλειμματική νηστεία. «Ακόμα και μια απλή μεσογειακή διατροφή ή μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων χρειάζεται προγραμματισμό, και οι περισσότεροι ασθενείς μου δεν έχουν το μυαλό για κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση», τονίζει η Kirkpatrick. Ακολουθώντας τη διαλειμματική νηστεία απλώς περιορίζεις την κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εκείνες τις ώρες κατεβάζεις δέκα δέκα τα κουλουράκια –πάντοτε προσανατολιζόμαστε σε υγιεινά γεύματα και σνακ– αλλά ότι γενικά δεν χρειάζεται να ζυγίζεις μερίδες και να μετράς θερμίδες. Και μόνο αποφεύγοντας να τρώει κανείς νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, διαπιστώνει ότι αμέσως αμέσως τρώει λιγότερο. Η Rachel Kahan από το Μπρούκλιν προ πανδημίας συνήθιζε να τρώει πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, λόγω ωραρίων της δουλειάς της. Στη διάρκεια της καραντίνας, η οικογένειά της έτρωγε πρωινό αργότερα και βραδινό νωρίτερα, πράγμα το οποίο της διαμόρφωνε ένα δεκάωρο κατανάλωσης γευμάτων. Έχει χάσει δυόμισι κιλά, και ο άντρας της τεσσεράμισι.
Γίνετε –γιατί όχι;– βίγκαν. Πολλοί από τους ασθενείς της Kirkpatrick υιοθέτησαν έναν βίγκαν τρόπο ζωής, θέλοντας να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους, καθώς οι ειδικοί λένε ότι η φυτική διατροφή ενισχύει την ανοσία του οργανισμού. «Άλλαξαν άρδην τον τρόπο διατροφής τους, και πολλοί από αυτούς έχασαν βάρος χωρίς να είναι αυτό ο άμεσος στόχος τους», εξηγεί η Kirkpatrick.
Κλειδώστε το μπαρ. Το αλκοόλ όχι μόνο προσθέτει θερμίδες, δυσκολεύει επίσης την ικανότητά μας να ελέγξουμε την προσλαμβανόμενη τροφή, ισχυρίζεται η Kirkpatrick. «Αν αρχίσεις να πίνεις την ώρα που μαγειρεύεις, δεν σε νοιάζει πια τι τρως». Δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως το ποτό, απλώς να πίνετε πιο συνειδητά.
Ξυπνήστε, ντυθείτε, ξεκινήστε. Να ντύνεστε κανονικά κάθε μέρα, αποφεύγοντας τα ρούχα σπιτιού. «Τα άνετα, χουχουλιάρικα ρούχα δεν ενθαρρύνουν τη φυσική άσκηση», λέει η Kirkpatrick. «Επιλέξτε ένα ρούχο που θα σας ωθήσει να βγείτε μια βόλτα να περπατήσετε».
Αξιοποιήστε τον χρόνο που θα τρώγατε στον δρόμο για να ασκηθείτε. Τώρα που δεν χρειάζεται να φεύγετε από το σπίτι στις οχτώ, αξιοποιήστε τον χρόνο αυτόν για να κινηθείτε. «Δεν χρειάζεται να αλλάξετε την ένταση της άσκησης, απλώς τώρα μπορείτε να ασκείστε για 90 λεπτά αντί για 45, που είχατε διαθέσιμα προηγουμένως», διευκρινίζει η Kirkpatrick.
Εξετάστε τι είναι περισσότερο ρεαλιστικό, σύμφωνα με τις συνθήκες ζωής σας. Αν είστε νέος άνθρωπος που ζει με συγκατοίκους, φυσικά δεν μπορείτε να τους ζητήσετε να ευθυγραμμιστούν με τις επιλογές σας, αλλά μπορείτε να ζητήσετε την ηθική υποστήριξή τους. Αν, πάλι, είστε γονέας μικρών παιδιών, έχετε μεν μεγαλύτερο έλεγχο των τροφών που μπαίνουν στο σπίτι, αλλά λιγότερο χρόνο για τις δικές σας προσωπικές ανάγκες – οπότε προσανατολιστείτε σε μια περισσότερο υγιεινή διατροφή.
Όσον αφορά την πρόοδο που σημειώνετε, η Kirkpatrick συμβουλεύει να βάζετε στόχο το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα. Το καλύτερο όλων όμως είναι να μετράτε την περίμετρο της μέσης σας – οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος είναι εκείνο που εγκυμονεί τους περισσότερους κινδύνους για την υγεία.
«Επίσης, το λίπος στην κοιλιά ευνοεί τις φλεγμονές, άρα επιβαρύνει περισσότερο όποιον νοσήσει από COVID σε σχέση με ένα άτομο με λίπος στους μηρούς ή στα οπίσθια, λόγου χάρη», καταλήγει η Kirkpatrick. «Αυτή την περίοδο καλό είναι να επικεντρωνόμαστε στην καλή υγεία, και η περίμετρος της μέσης είναι η καλύτερη ένδειξη».
Πηγή: www.webmd.com