Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου στην Επιθεώρηση Cancer και αναδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του AuntMinnie.com επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως η μαστογραφία που εντοπίζει τον καρκίνο μαστού σε πρώιμο στάδιο σώζει ζωές.
Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μαστού σε γυναίκες που υποβάλλονται σε απεικονιστικό έλεγχο είναι 60% χαμηλότερο 10 χρόνια μετά τη διάγνωση συγκριτικά με το ποσοστό των γυναικών που δεν υποβάλλονται σε απεικονιστικούς προληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. László Tabár, καθηγητή ακτινολογίας και πρώην επιστημονικό διευθυντή του τμήματος μαστογραφίας τoυ Falun Central Hospital στη Σουηδία. Η διεξαγωγή της έρευνας είχε ως στόχο να δώσει σαφείς, αποδεδειγμένες απαντήσεις στην άποψη πώς η προληπτική μαστογραφία δεν αποτελεί ουσιώδη παράγοντα της μείωσης της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού.
Στο κείμενο των ερευνητών αναφέρεται πως «παρόλο που η πρόοδος στην επικουρική θεραπεία και στη χημειοθεραπεία είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη βελτίωση της πρόγνωσης επιβίωσης από τη νόσο… τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν πως τα οφέλη της θεραπείας είναι αξιοσημείωτα καλύτερα σε γυναίκες που συμμετέχουν τακτικά σε προληπτικούς απεικονιστικούς ελέγχους για την υγεία των μαστών τους».
Η ομάδα του Δρ. Tabár χρησιμοποίησε δεδομένα από τα ιατρικά αρχεία του σουηδικού κέντρου για τον καρκίνο για να μπορέσουν να υπολογίσουν τα ετήσια περιστατικά καρκίνου μαστού, όπως και τα ετήσια περιστατικά θανάτων από καρκίνο μαστού, σε δύο χρονικές περιόδους: μέσα σε 10 χρόνια από την ημέρα της διάγνωσης και σε 11 έως 20 χρόνια από τη διάγνωση. Εστίασαν την προσοχή τους σε γυναίκες μεταξύ 40 και 69 ετών που άλλες συμμετείχαν και άλλες όχι σε ετήσιους προληπτικούς απεικονιστικούς ελέγχους από το 1977 έως το 2015. Επιπλέον, για συγκριτικό έλεγχο, συνεκτίμησαν δεδομένα 19 ετών πριν από τη χρονική περίοδο των απεικονιστικών ελέγχων (από το 1958 έως το 1976). Όλοι οι ασθενείς είχαν έλαβαν την ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες της κάθε εποχής χρονικά.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως «παρά τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της θεραπείας, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε απεικονιστικούς ελέγχους με μαστογραφία είχαν το επιπλέον πλεονέκτημα της πρώιμης διάγνωσης και έτσι είχαν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τη θεραπεία και λιγότερο επιθετική θεραπευτική προσέγγιση συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο».
Οι συντάκτες της έρευνας στο κείμενό τους κατέληξαν πως «τα αποτελέσματά μας… θα πρέπει να παρέχουν στις γυναίκες και στους γιατρούς τους τη διαβεβαίωση πως η συμμετοχή των πρώτων σε τακτικούς ελέγχους μαστογραφίας υψηλής ποιότητας αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρακτική για τη μείωση του κινδύνου πρώιμου θανάτου από καρκίνο μαστού».