Η Nancy Capello, η πιο ένθερμη συνήγορος της εξατομικευμένης πρόληψης σε γυναίκες με πυκνό μαστό, έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου εξαιτίας επιπλοκών που εμφανίστηκαν καθυστερημένα και σχετίζονταν με τη θεραπεία του καρκίνου στον μαστό στην οποία είχε υποβληθεί.
Η Capello, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέσπιση του πρώτου νόμου που σχετίζεται με τη γνωστοποίηση της πυκνότητας του μαστού ως παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου μαστού, πέθανε από έναν τύπο καρκίνου που συνδέεται με επιθετική χημειοθεραπεία στην οποία είχε υποβληθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καρκίνο μαστού ενώ βρίσκονταν σε αναμονή μεταμόσχευσης μυελού των οστών.Το 2004, η Capello είχε διαγνωστεί με καρκίνο μαστού που είχε ήδη εξαπλωθεί σε 13 λεμφικούς αδένες. Ο όγκος των 2.5εκ. είχε εντοπιστεί κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης στον μαστό, ενώ η ίδια για χρόνια υποβάλλονταν σε τακτικές προληπτικές μαστογραφίες. Λίγο μετά τη διάγνωση, η Capelloενημερώθηκε για την πυκνότητα των μαστών της καθώς και για το γεγονός ότι αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό αλλοιώσεων μόνο με τη χρήση της ψηφιακής μαστογραφίας. Ωστόσο, πριν τη διάγνωση, αυτή η διαφοροποίηση αναφορικά με τον πυκνό μαστό και τη δυσκολία εντοπισμού τυχόν κακοήθειας μόνο με μαστογραφία, δεν της είχε αναφερθεί ποτέ από τους γιατρούς που διενεργούσαν τους ελέγχους. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε την Capello να ξεκινήσει το 2008 μία καμπάνια ευαισθητοποίησης –ενημέρωσης των γυναικών για τον πυκνό μαστό με τη φράση «AreYouDense», σε ελεύθερη απόδοση «έχεις πυκνό μαστό».
Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της Capello απέδωσε καρπούς το 2009 στο Κονέκτικατ, την Πολιτεία που υπάγονταν, με την έγκριση νόμου που αναγνώριζε την επικινδυνότητα του πυκνού μαστού στην ανάπτυξη καρκίνου. Στον νόμο αναφέρεται ρητά ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σύσταση των μαστών τους κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου και στην περίπτωση που βρεθεί στη μαστογραφία ότι έχουν πυκνούς μαστούς, θα πρέπει να τους δοθεί συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία MRI. Ο νόμος του Κονέκτικατ οδήγησε σύντομα σε παρόμοιους νόμους σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, παρόλο που αρχικά αρκετοί ακτινοδιαγνώστες ήταν σκεπτικοί ή ακόμη και αρνητικοί σε αυτήν την πρωτοβουλία που τους επιβάρυνε με επιπλέον αναφορές, πολλοί από αυτούς άλλαξαν δραματικά άποψη καθώς η καθημερινή κλινική πράξη και οι γνώσεις που λάμβαναν για τη σύνδεση του πυκνού μαστού με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, τους επιβεβαίωνε την αναγκαιότητα για εξατομικευμένο έλεγχο στις γυναίκες με πυκνό μαστό, εντάσσοντάς τον σε παράγοντα κινδύνου.
Προσφάτως, η Capello μαζί με άλλους υποστηρικτές της πυκνότητας του μαστού πίεζαν την κυβέρνηση ώστε να περάσει σχετική νομοθεσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο που θα υποχρέωνε την αναφορά της πυκνότητας μαστού σε εθνική κλίμακα, ωστόσο ένα νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και αναμένεται να λήξει με την ολοκλήρωση του 116ου Συνεδρίου στις 3 Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα ομάδες υποστηρικτών εργάζονται με τον Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (USFDA) για την αλλαγή των κατευθυντηρίων του οργανισμού ώστε να τυποποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος για γυναίκες με πυκνό μαστό σε όλη τη χώρα.
Τον Οκτώβριο του 2018, ελάχιστες μέρες πριν η Capello φύγει από τη ζωή, δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (JACR), άρθρο –απάντηση της Capello και άλλων συντακτών από ομάδες υποστηρικτών της πυκνότητας μαστού, ως απάντηση σε αυτούς που αμφισβητούν τους νόμους περί πυκνότητας υποστηρίζοντας ότι δεν βοηθούν τις γυναίκες, επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας, ενώ οι συμπληρωματικοί προληπτικοί έλεγχοι οδηγούν συχνά σε λανθασμένη διάγνωση (υπερ-διάγνωση). Στο άρθρο –απάντηση αναφέρονται στοιχεία που αποδεικνύουν πώς οι γυναίκες που ζουν σε Πολιτείες με ενεργούς νόμους περί πυκνότητας, είναι περισσότερο ενημερωμένες για την ύπαρξη του κινδύνου που διατρέχουν καθώς και για τον τύπο της πυκνότητας των μαστών τους. Συγκεκριμένα, η Capello και οι συνεργάτες της έγραψαν: «Οι ακτινολόγοι και οι γιατροί που ασχολούνται με τον μαστό θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες για τους κινδύνους της πυκνότητας του μαστού, ενώ οι ομάδες που υποστηρίζουν τις γυναίκες ασθενείς θα πρέπει να επιμένουν για εξατομικευμένη ενημέρωση αναφορικά με την πυκνότητα των μαστών κάθε γυναίκας, για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν καθώς και για τις επιλογές που έχουν οι γυναίκες αυτές για συμπληρωματικό απεικονιστικό έλεγχο». Την ευχαριστούμε θερμά για το έργο της.