Ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση σε γυναίκες χαμηλού οικονομικού επιπέδου

Οι νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και ανήκουν σε οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, μπορεί να καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να λάβουν ιατρικές συμβουλές σχετικά με τη νόσο ή να υποβληθούν σε θεραπεία, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται σε περίπου 1 στις 200 γυναίκες, ηλικίας  μικρότερης των 40 ετών.  Παρόλα αυτά, η νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ και οι δείκτες επιβίωσης στα 5 χρόνια υπό θεραπεία είναι χαμηλότεροι σε γυναίκες που τον ανακαλύπτουν πριν από τα 40.

Αμερικανοί ερευνητές από τη Mayo Clinic και το Cancer Institute της Βοστόνης  εξέτασαν 585 γυναίκες, ηλικίας 40 ετών αλλά και νεώτερες, στις οποίες είχε πρόσφατα διαγνωσθεί  καρκίνος του μαστού.  Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν τα αρχικά σημάδια και  τα συμπτώματα της νόσου, όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως ότου μπει η διάγνωση.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι 8 στις 10 εντόπισαν οι ίδιες, ανωμαλίες στο μαστό τους.  Το 17% από τις συγκεκριμένες γυναίκες καθυστέρησε τουλάχιστον 3 μήνες να απευθυνθεί σε γιατρό προκειμένου να εξετασθεί και  το 12% από αυτές  ανέφερε ότι μεσολάβησε διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην επίσκεψη στο γιατρό και τη διάγνωσή τους.

Η Dr. Kathryn Ruddy από τη Mayo Clinic επισημαίνει ότι με βάση αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε επίσης να διερευνηθεί κατά πόσο η μείωση της συμμετοχής στις ιατρικές εξετάσεις αλλά και των «κρυμμένων» εξόδων που καλείται να καλύψει κανείς όταν πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό, όπως το κόστος του πάρκινγκ, της φύλαξης  των παιδιών και τα χαμένα ημερομίσθια, θα συντόμευε τη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι ερευνητές δεν παραλείπουν να τονίσουν πάντως ότι η συστηματική ενημέρωση νεαρών γυναικών και γιατρών για τη σπουδαιότητα της έγκαιρης αξιολόγησης των πρώιμων σημαδιών και συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, θα μπορούσε να βοηθήσει στην γρηγορότερη διάγνωση και θεραπεία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται έγκαιρα πριν εμφανιστούν μεταστάσεις και λιγότερες γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.

Call Now Button