Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε καρκίνο του μαστού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν σαφή σχέση του καρκίνου του μαστού με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, οι περισσότερες απ’ όσες έχουν γίνει, έχουν βασιστεί στις διατροφικές συνήθειες ατόμων μέσης και προχωρημένης ηλικίας ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε ορισμένους παράγοντες, μεταξύ αυτών και η διατροφή, μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο, Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση που μπορεί να έχει η πρόσληψη διαφορετικών πηγών πρωτεϊνης από νεαρές γυναίκες, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή τους.  Ανέλυσαν δεδομένα από 88.303 γυναίκες, ηλικίας 26 έως 45 ετών που το 1991 είχαν συμμετάσχει σε μελέτη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους.

Οι επιλογές τους στο ερωτηματολόγιο περιελάμβαναν ακατέργαστο κόκκινο κρέας, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή μπιφτέκια και κατεργασμένο, όπως χοτ ντογκ, μπέικον και λουκάνικα. Στα πουλερικά περιλαμβάνονταν το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, στα ψάρια τόνος, σολωμός, σκουμπρί και σαρδέλες , στα όσπρια φασόλια, φακές, αρακάς ενώ υπήρχε και η επιλογή των καρυδιών ως πηγής πρωτεϊνης.

Σε ότι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσής τους, μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ εννέα κατηγοριών, από «ποτέ ή λιγότερο από μια φορά το μήνα» μέχρι «έξι ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Υπόψη ελήφθησαν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος, η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ιστορικό καλοήθους παθήσεως του μαστού, το κάπνισμα, η εμμηνόπαυση, οι ορμόνες, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των συγκεκριμένων γυναικών όταν βρίσκονταν στην εφηβεία.

Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν τα δεδομένα της μελέτης 20 χρόνια μετά, βρήκαν ότι 2830 από τις 88.803 γυναίκες είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια μετέφεραν τα στοιχεία αυτά σε στατιστικά μοντέλα προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν γυναίκες με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια των είκοσι ετών, όσο αυξανόταν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τόσο αυξανόταν κι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά μοντέλα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας αντιμετωπίζουν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού  ενώ κάθε επιπλέον μερίδα κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο αυτό κατά 13%.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος μειώνεται όταν το κόκκινο κρέας αντικαθίσταται από κρέας πουλερικών και όσπρια. Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων επιτρέπουν στους ερευνητές να κάνουν λόγο για έναν επιπλέον παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά και οι ίδιοι επισημαίνουν ότι για ασφαλέστερα συμπεράσματα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

www.sciencedaily.com

Call Now Button