Η κατανάλωση διατροφής πλούσια σε ντομάτες προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Οι ντομάτες μπορεί να αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού.  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια Rutgers και OhioState, που παρατήρησαν  ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες σχετίζεται με χαμηλό αριθμό περιστατικών καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι γυναίκες  που έχουν τη γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μπορούν να αντισταθμίσουν  αυτόν τον κίνδυνο κατά 25%, κάνοντας  άσκηση, παίρνοντας βιταμίνες και περπατώντας πολύ.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, προσπάθησε να βρει εάν μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί να έχει παρόμοια προστατευτική δράση. Μέχρι σήμερα πάντως, τα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά. «Τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αρκετής  ντομάτας και προϊόντων που περιέχουν ντομάτα, ακόμη και για μικρή περίοδο, ήταν ολοφάνερα στα ευρήματά μας», λέει η επικεφαλής της μελέτης  Άδανα Γιάνος . « Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, είναι γνωστό ότι  έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτά τα δεδομένα, πιστεύουμε ότι η συχνή κατανάλωση  φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει μέτρο πρόληψης  για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου».

Στη μελέτη συμμετείχαν 70 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, από τις οποίες ζητήθηκε να καταναλώνουν ντομάτες επί 10 εβδομάδες ώστε καθημερινά να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 25 μικρογραμμάρια λυκοπενίου. Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό και σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ανακάλυψαν ότι, έπειτα από 10 εβδομάδες, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης κατά μέσο όρο αυξήθηκαν κατά 9%. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως, ότι η πλούσια σε ντομάτες διατροφή μπορεί να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, εάν συνδυαστεί με έναν τρόπο ζωής που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το σωματικό βάρος.

http://www.medicaldaily.com/

Call Now Button