Η άσκηση βελτιώνει τη ζωή των υπέρβαρων γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού

Η αεροβική άσκηση και η άσκηση με αντιστάσεις βελτιώνει τη φυσική υγεία, την υγεία των οστών και την ποιότητα της ζωής των υπέρβαρων και παχύσαρκων που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού, σύμφωνα με μία νέα πειραματική μελέτη (τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) που πραγματοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η συμβολή της άσκησης στη ζωή των ανθρώπων με καρκίνο μαστού και με υπερβολικό βάρος.

Η άσκηση αποτελεί μία αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ζωής και της φυσικής κατάστασης των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού. Ωστόσο, ελάχιστες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην πρώτη χρονικά περίοδο επιβίωσης, στις μειονότητες, στους σωματικά ανενεργούς και στις παχύσαρκες γυναίκες ή έχουν ελέγξει την υγεία των οστών των γυναικών αυτών σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα άσκησης.

Για τις ανάγκες της πειραματικής αυτής μελέτης σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων με αεροβική άσκηση και αντιστάσεις, με στόχο να συναχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα για τη φυσική κατάσταση και την υγεία των οστών σε μη ενεργούς σωματικά ασθενείς, σε ασθενείς που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και σε ασθενείς υπέρβαρους ή παχύσαρκους που έχουν όλοι επιβιώσει από καρκίνο μαστού.

Η ομάδα των ασθενών που ακολούθησε το πρόγραμμα άσκησης, από μέτριο έως εντατικό, για 16 εβδομάδες, φάνηκε πως είχε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής του, στο αίσθημα κόπωσης, στα επεισόδια κατάθλιψης, στη μυϊκή ενδυνάμωση, στην οστεοκαλσίνη (δείκτης οστικού μεταβολισμού), καθώς και στην πυκνότητα των οστών, συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης.

Σε αυτές τις 16 εβδομάδες, ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και άσκησης με αντιστάσεις που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος ή διαγνωσμένη παχυσαρκία και οι οποίες είχαν επιβιώσει από καρκίνο μαστού, φάνηκε πως βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Τα δεδομένα της έρευνας ενισχύουν την άποψη που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες αυτές χρειάζονται επιτηρούμενα προγράμματα άσκησης στα πλαίσια της θεραπείας τους για την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού.

 

Πηγή: Breast Cancer Research

 

 

Call Now Button